eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Együttműködési megállapodás született a V4-ek és Dél-Korea között

Pozsonyban találkoztak csütörtökön a visegrádi négyek külügyminiszterei és dél-koreai külügyi tárca vezetője. A találkozó lényege a közép-európai térség és a távol-keleti ország közti kapcsolatok szorosabbá fűzése volt.

A találkozón Navracsics Tibor magyar, Miroslav Lajèák szlovák és ¥ubomír Zaorálek cseh külügyminiszter, illetve lengyel részről Henryka Mo¶cicka-Dendys helyettes külügyi államtitkár vett részt, Dél-Koreát pedig Jun Bjung-Sze, a szöuli diplomácia vezetője képviselte.

A házigazda szerepét felvállaló Miroslav Lajèák kiemelte, hogy a V4-es régióban több száz dél-koreai érdekeltségű cég üzemel, ezért a távol-keleti ország kiemelten fontos partnere a visegrádi államoknak.

Az egyeztetések során a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója és a dél-koreai Európai Ügyek Irodájának főigazgatója megállapodást írtak alá, melynek lényege, hogy a visegrádi alapon keresztül lehetővé válik egy olyan együttműködési rendszer kialakítása, amely alapján a V4 tagjai össze tudják hangolni a Dél-Koreával folytatott kulturális és gazdasági együttműködésüket.

"Számos konkrét regionális projekt elindításáról egyeztünk meg. Mélyíteni szeretnénk az együttműködést a kutatás, valamint a gazdaság területén, és szorosabbá akarjuk fűzni a partnerséget a vállalkozói szférában. Emellett ígéretet tettünk arra, hogy nagyobb hangsúlyt fektetünk az oktatásra és a kultúrára, kiemelten pedig a fiatalok közti kommunikációra" - mondta a szlovák külügyi tárca vezetője.

Navracsics Tibor, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a találkozót követő sajtótájékoztatón elmondta: a V4-ek közül Magyarországnak vannak a legrégebbi kapcsolatai Dél-Koreával, Budapest az idén negyed évszázada vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Szöullal. "A kezdetek után mintha kicsit tétovábbá vált volna ez a kapcsolatápolás, ezért is jó nekünk a V4-es fellépés, mert ennek keretében talán új lendületet tudunk vinni a magyar-dél koreai kapcsolatokba" - fejtette ki Navracsics Tibor.

A dél-koreai Jun Bjung-Sze pedig különlegesen fontosnak nevezte a V4-ek és országa közötti eddigi együttműködést. Rámutatott: a visegrádi négyek Dél-Korea számára az európai kontinensen a második legfontosabb üzleti partner.

A csütörtökön aláírt dokumentum részét képezi egy olyan megegyezés is, amely szerint a visegrádi alap a jövőben minden évben támogatást kap majd a dél-koreai kormánytól. Ennek összege az idén meghaladja a félmillió dollárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×