eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Egymással is szembenállnak a kelet-ukrajnai lázadók

Úgy tűnik, nem csak az ukrán államhatalommal, de egymással is szembenállnak a kelet-ukrajnai kormányellenes lázadók. Csütörtökön állig felfegyverkezett támadók hatoltak be az úgynevezett "Donyecki Népköztársaság" székházába és elüldözték a lázadók vezetőit. Kommentátorok szerint a még inkább Moszkva-párti erők ragadták magukhoz az ellenőrzést.

Semmi jele, hogy csitulna az erőszak a szakadár Kelet-Ukrajnában. A lázadó erők - egyelőre nem ismert, hogy milyen fegyverrel - lelőttek egy ukrán helikoptert Szlavjanszk közelében a helikopteren utazó 12 katona, köztük egy ukrán tábornok halálát okozva. Egy nemzeti gárdista azonban túlélte a támadást, de súlyosan megsebesült.

Az ukrán erők ezt követően azt közölték, hogy tüzérségi tűz alá vették azt a területet, ahonnan rálőttek a helikopterre és "megsemmisítették a bűnözők csoportját".

Közben azonban belső ellentét is kialakult a Kijev-ellenes lázadók soraiban: Donyeckben géppisztolyokkal és gránátvetőkkel felszerelkezett, terepruhás kommandósok hatoltak be a szeparatista "Donyecki Népköztársaság" főhadiszállására és kidobták onnan az ott dolgozó és élő szeparatistákat.

Az épület új urai az úgynevezett Vosztok-dandár tagjainak mondják magukat és azt állítják, hogy szintén Moszkva pártiak és hogy vagy el akarják csatoltatni a keleti területeket vagy azt akarják, hogy azok függetlenek legyenek.

Ennek ellenére rövid időn belül eltakarították az elődjeik által emelt barikádokat és nyugat-ellenes feliratokat, majd nyugati újságírókat vezettek végig a főhadiszálláson.

Azt is megengedték, hogy a riporterek a korábbi lázadó vezetés által hátrahagyott dokumentumok között kutassanak és azt mondták, hogy elődeik fosztogattak - egy ukrán légitámadás idején például egy egész szupermarketet kifosztottak - mondták.

Az FT megjegyezte, hogy a fegyveresek egy része oszétül beszélhetett, ami azt jelenti, hogy a Kaukázusból érkeztek. Mások viszont azt állították, hogy donyeckiek.

A Vosztok vezetőjét a Donyecki Népköztársaság biztonsági főnöke irányítja, akinek elöljárója a csak Sztrelkov, "Lövész" néven emlegetett Igor Girkin orosz állampolgár. Girkin emberei megpróbáltak visszatérni Oroszországba, de jelentések szerint az orosz határőrök ezt megakadályozták.

Közben korábbi szakadár vezetők Donyeckben "puccsnak" nevezték az eseményeket, bár felmerült, hogy a "puccsisták" nagyobb fegyelmet akarnak a lázadók soraiban, hogy azok "eredményesebben tudjanak ellenállni Kijevnek". Donyeckben nemcsak fosztogatnak, de a főhadiszállás egyre inkább egy szemétdombra hasonlított.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×