eur:
389.46
usd:
362.81
bux:
67982.32
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Orbán Viktor az MKP vezetőivel tárgyalt Pozsonyban

Csütörtökön a Magyar Közösség Pártja pozsonyi székházában tett közel egyórás látogatást Orbán Viktor magyar kormányfő Martonyi János külügyminiszter kíséretében. A párt elnökségének tagjaival és európai parlamenti képviselőjelöltjeivel találkoztak.

Az európai parlamenti választások mellett a szlovák-magyar kapcsolatok nyitott kisebbségi kérdéseiről és aktuálpolitikai témákról tanácskozott Orbán Viktor az MKP vezetésével. A magyar miniszterelnök a héten a szlovák fővárosban zajló Globsec biztonságpolitikai konferencia vendége volt, a megbeszélések után látogatott el a Magyar Közösség Pártjához, ahol bemutatták neki a párt európai parlamenti jelöltjeit. A találkozó után Csáky Pál listavezető korrektnek nevezte a magyar miniszterelnök hozzáállását a jelöltekhez, és megköszönte a támogatást.

"Az igazság az, hogy Szlovákiában olyan a helyzet, hogy valószínűleg nagyon alacsony lesz a részvételi arány, és nagyon nehéz most megjósolni, milyen eredmény várható" - fogalmazott Csáky Pál.

Mivel a magyarországi vendégek nem álltak a sajtó rendelkezésére, a megbeszéléseket követően Berényi József pártelnök számolt be a részeltekről. Elmondta, szó esett a szlovák-magyar kapcsolatok, ezen belül a kisebbségek helyzetéről, az ukrajnai kérdésről, valamint Európa biztonsági- és gazdaságpolitikájáról.

"Bennünket leginkább a magyar kormány prioritásai érdekeltek, elsősorban a Szlovákiával, illetve a felvidéki magyarsággal kapcsolatban. A miniszterelnök úr biztosított bennünket arról, hogy a nyitott kérdések ezalatt a négy év alatt napirendre kerülnek majd. Elmondta, hogy az elmúlt négy év tulajdonképpen a bizalomépítésről szólt Szlovákia és Magyarország, valamint a két miniszterelnök között, de most, az előttünk álló négy évben a kisebbségi kérdések bennünket érintő, legtöbbször nagyon fájó részei is napirendre kerülnek majd" - mondta Berényi József, az MKP elnöke.

A megbeszélésen szó volt az MKP autonómiatervezetéről is. Berényi József szerint a dokumentum elkészült, azt a márciusi államfőválasztás és a jövő heti európai parlamenti voksolás miatt nem hozták eddig nyilvánosságra.

"Ami késik, az nem múlik. A magyarság megmaradásának intézményi eszközei bővítésre szorulnak, ezek pedig a Nyugat-Európában már működő kisebbségi önkormányzati rendszereknek az átvétele lenne Szlovákiára nézve" - tette hozzá Berényi.

Az MKP elnöke elmondta, az új magyar kormány megalakulása után a témáról újabb konzultációt tartanak majd Orbán Viktorral valószínűleg már Budapesten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×