eur:
389.18
usd:
363.44
bux:
68161.33
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Putyin nem sietett üdvözölni az ukrajnai népszavazások eredményét

Ukrajna két legnépesebb régiója - kaotikus és a nyugat által el nem ismert népszavazásokon - az Ukrajnától való függetlenségre szavazott és kérte felvételét az Orosz Föderációba. Moszkva azonban nem reagált, hanem még korábban "civilizált párbeszédet" szorgalmazott az ukrán régiók és Kijev között.

A magát Donyecki Népköztársaságnak nevező kelet-ukrajnai régióban végetért a népszavazás voksainak számlálása és a terület vezetése közölte: Donyeck immár nem Ukrajna része és kérik felvételét az Orosz Föderációba, hogy ezzel "helyreállítsák a történelmi igazságosságot".

Denyisz Pusilin, a terület kormányának társelnöke azt mondta: remélik, hogy Oroszországgal és Fehéroroszországgal egy államban egyesülhetnek. A fordulópont 2014 márciusa volt, amikor "államcsíny nyomán a fasiszta, neonáci ideológiát követő kijevi junta került hatalomra" - fejtegette.

A függetlenségre szavazó elsöprő népakarat ellenére tudósítók arról számoltak be, hogy az este csak néhány százan ünnepeltek a fő kormányépület előtt.

A Newsru.ru portál szerint a donyecki régió leginkább forrongó terület Kelet-Ukrajnában, ahol a szembenállás két hónapja alatt közel ötven ember vesztette életét és 250-en kerültek kórházba valamilyen sebesüléssel. Az ukrán hadsereg 9 katonát veszített el.

A szomszédos Lunganszk hasonló módon kikiáltotta függetlenségét. A helyi "népi kormányzó" Valerij Bolotov szintén "fasiszta és nacionalista kijevi juntáról" beszélt, amellyel szemben Luganszk lakosai a "szabadság és a jog útját választották".

A luganszki és donyecki régió összlakossága meghaladja a hat és félmilliót és a térség Ukrajna ipari központja. A helyi Moszkva-barát vezetők szerint Donyeckben a lakosok 89 százaléka támogatta a függetlenséget és 10 százalék mondott nemet. Luganszkban illetékesek szerint 96 százalék szavazott a függetlenségre.

Tudósítók megjegyezték, hogy sok szavazóhelyen az emberek egymás szeme láttára töltötték ki szavazólapokat és dobták be az urnákba. A szervezők maguk az elszakadáspárti aktivisták voltak és Donyeckben több szavazólapot számoltak össze, mint ahágyat legyártottak.

William Hague brit külügyminiszter azt mondta, hogy "a világ szemében a népszavazásnak 0 százalék hitele van, az nem felelt meg az igazságosság, objektivitás és átláthatóság kritériumainak".

A helyi lakosokat azonban ezek a megjegyzések a legkevésbé sem érdeklik, mert az ő szemünkben a nyugat nem hiteles.

Mindeközben Moszkvában a Kreml hallgatott. Putyin elnök még korábban a népszavazások halasztását kérte, majd amikor világossá vált, hogy ez nem következik be, párbeszédre szólított fel a szakadárok és Kijev között.

Miközben Kelet-Ukrajna a függetlenséggel volt elfoglalva, Vlagyimir Putiyn létrehozta az Észak-Kaukázusi Fejlesztési Minisztériumot és a tegnapi nap folyamán nem mondott véleményt.

Szergej Lavrov külügyminiszter ugyanakkor azt mondta: "Tiszteletben tartják Donyeck és Luganszk lakosságának akaratát és az eredmények gyakorlati megvalósítása remélhetőleg civilizált módon történik majd".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×