eur:
389.62
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Adóparadicsomba vonulnak a szlovák cégek

Az elmúlt évben 207 cég hagyta el Szlovákiát, az idei év első három hónapjában pedig már 185 vállalat helyezte át székhelyét. A szlovák kormány lépései egyre inkább arra ösztönzik a vállalkozókat, hogy cégeik székhelyét a határokon túlra helyezzék - állítja az egyik piackutató cég.

Az elemzést végző Bisnode piackutató vállalat igazgatója szerint a szlovákiai negatív számadat főként az adóemeléseknek és a számtalan törvénymódosításnak tudható be. Milan Sedliak úgy véli, ennek eredményeképpen a vállalkozók ismét csomagolják bőröndjeiket és az adóparadicsomokba mennek. 2014 első negyedévében 185 cég távozott, ezzel szemben az elmúlt esztendőre egyfajta stagnálás jellemző.

A szlovákiai cégek tulajdonosai az idén leginkább az adóparadicsomokként nyilvántartott országok törvény adta előnyeit veszik igénybe. Ciprus, az Amerikai Egyesült Államok és Panama iránt mutatkozott a legnagyobb érdeklődés. Ezzel összehasonlítva a csehországi vállalkozók leginkább a Seychelle-szigeteket részesítik előnyben. A szlovákiai vállalkozóknak e célterület felé irányuló érdeklődése viszont jelentősen csökkent. A Seychelle-szigetekre az első negyedévben csupán négy cég helyezte át székhelyét. 2008-tól több mint 4000 cég hagyta el Szlovákiát.

A szlovák kormány tavaly elfogadott néhány intézkedést, hogy megkísérelje megállítani a cégek elvándorlását. Ezek valószínűleg nem voltak elég hatékonyak. A 35 százalékos kivetett adó bevezetése sem állította meg a cégek elvándorlását. A cégek nagy része ugyanis nem az offshore célterületek adókedvezményeit veszi igénybe. Leginkább az Európai Unió tagországaira összpontosítottak, ettől a ciprusi válság és a hozzáadott értékadó emelése sem tántorította el őket. Cipruson kívül Luxemburgban és Hollandiában is kimutatható a cégek számának emelkedése.

A valóság azonban ennél sokkal rosszabb. A piackutató arra figyelmeztet, hogy a statisztika csak a jéghegy csúcsát jelenti, az adóparadicsomokba elvándorolt cégek száma ennek a többszöröse.

A Bisnode cég csupán a külföldi társaságok és a szlovákiai cégek közötti közvetlen kapcsolatot követi figyelemmel. Ha a vállalkozó a külföldi struktúrák kialakításánál köztes elemként egy másik céget vesz igénybe, - például az igen kedvelt londoni cégek közül - akkor ez a statisztikában nem jelenik meg.

A szlovák pénzügyminisztérium ezeket az érveket elutasítja. Csupán a bejegyzett cégek adataira támaszkodik. A Szlovák Statisztikai Hivatal szerint 2014 februárjában 16 ezer korlátolt felelősségű társaságot jegyeztek be, tehát többet, mint az előző év februárjában. A pénzügyi tárca azt állítja, nincsenek meggyőződve arról, hogy a cégek kivándorlása mögött a kormány intézkedései állnának, melyek károsítanák a vállalkozói környezetet, illetőleg növelnék az adminisztrációs terheket.

Sőt, a tárca a Bisnode által közzétett adatokban szándékosságot lát. "Valószínűbbnek tűnik, hogy azok a vállalatok, akik eddig célirányosan optimalizálták adókötelezettségeiket, ilyen módon reagálnak a kormánynak az adócsalók és adóelillanások elleni sikeres harcára. Az sem kizárt, hogy a felmérést megjelentető cég tevékenysége összefügghet a cégek adóparadicsomokban való alapításának népszerűsítésével" - vélte a minisztérium.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×