eur:
394.14
usd:
365.3
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vészjósló képet fest az új klímajelentés

Senkit sem hagy majd érintetlenül a klímaváltozás - figyelmeztet az ENSZ Kormányközi Testületének legfrissebb, több, mint 2500 oldalas tanulmánya. Az eddigi legalaposabbnak tekinthető értékelés szerint a világ minden táján érezteti majd hatását az éghajlatváltozás, ami súlyosan alááshatja az élelmiszer-biztonságot és konfliktusokhoz vezethet.

Háromszáz szerző, 2600 oldal, 32 - kötet: nem lehet azt mondani, hogy felületesre sikeredett az ENSZ Kormányközi Bizottságának legújabb tanulmánya az éghajlatváltozásról.

A tudósok az eddigi legborúlátóbb figyelmeztetést intézték az emberiséghez. Eszerint a klímaváltozás már most érzékelteti hatását, a jövőben pedig olyan mértékben kihathat a mezőgazdaságra, hogy az aláássa az élelmiszer-biztonságot, a szegénység elmélyüléséhez és további konfliktusokhoz vezethet.

A sarkvidéki jégsapkák olvadnak, egyre súlyosabbak az aszályok, hőhullámok és esőzések. A tengerparti településeket az emelkedő tengerszint fenyegeti a fejlett és a fejlődő országokban is és a kormányoknak több pénzt kellene befektetniük tengeri védőgátak építésébe.

A társadalmak leginkább sebezhető rétegeit kormányaik nem tudják megvédeni, mert nincsenek meg rá az eszközeik - írják a szerzők. A szegény államoknak évi 100 milliárd dollárra lenne szükségük a hatások ellensúlyozására. Érdekes módon a vezető politikusoknak szánt 48 oldalas kivonatból kihagyták ezt a számadatot több gazdag ország nyomására, amelyek bírálták a jelentés nyelvezetét.

"A klímaváltozás mindenkire kihat majd" - mondta Rajendra Pachauri a Kormányközi Bizottság elnöke a vasárnap befejezett jelentés bemutatóján Jokohamában.

A jelentés arra is utal, hogy az emberiségnek egyszerre kell foglalkoznia a klímaváltozás hatásainak kezelésével, de lépéseket kell tennie az éghajlatváltozás visszafogására is, hogy elkerülhetők legyenek a súlyosabb következmények.
A globális mezőgazdaságban esni kezdett a termények hozama, különösen a búzáé, és kétségek merülnek fel, hogy a mezőgazdaság ki tudja-e majd elégíteni a népességnövekedés miatt megugró keresletet.

"A klímaváltozás visszafogja a hozamokat, pedig az ellenkezőjére lenne szükségünk" - mondta Michael Oppenheimer, a Princeton egyetem professzora, a tanulmány egyik társszerzője.

Egyes modellek szerint a trópusokon 40-60 százalékkal kevesebb halat tudnak majd kifogni és a búza mellett a kukoricatermés is csökkenhet.

Voltak szerzők, akik vitatták, hogy csak negatív hatása lehet a hőmérséklet emelkedésének a mezőgazdasági termésre, de a jelentés szerint a kedvező hatások elhanyagolhatók. Egy holland professzor mégis azt mondta, hogy visszalép a szerzők sorából, mert a tanulmány túlságosan "vészjósló".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×