eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Eltűnt repülőgép - Már a kapitány szimulátora is gyanús

Maláj nyomozók szerint az eltűnt utasszállító kapitánya az Indiai-óceán szigetein található reptereken való leszállást gyakorolta otthoni repülőszimulátorán. A hatóságok szerint több fájlt is letöröltek a szimulátorprogramból. Zaharie Ahmad Shah kapitány barátai ugyanakkor azt mondják: a pilóta semmit sem titkolt és őket is meghívta játékra.

Miközben a Kuala Lumpurtól 3000 kilométerre fekvő Maldív-szigeteken több szemtanú is azt állítja, hogy a Maláj Légitársaság 370-es járatához hasonló repülőt látott különösen alacsonyan elszállni otthona felett, a maláj hatóságok továbbra is azt próbálják kideríteni, hogy a pilótának köze lehetett-e a gépeltérítéshez.

A maláj védelmi miniszter azt mondta egy szerdai sajtótájékoztatón, hogy Shah kapitányt ártatlannak tartják, amíg be nem bizonyosodik az ellenkezője és hogy családja együttműködik a hatóságokkal. Előzőleg a maláj rendőrség főnöke, Khalid Abu arról beszélt, hogy 5 nappal a gép eltűnése előtt fájlokat töröltek le a pilóta otthoni repülőszimulátorából.

A nyomozók szerint a kapitány a Maldív-szigeteki Male reptéren való leszállást gyakorolta három képernyős szimulátorán. Emellett indiai, srí-lankai reptereket is "kipróbált", sőt még az Egyesült Államok által bérelt Indiai-óceáni sziget, Diego Garcia katonai repterét is. Egy maláj lap szerint a rendőrség lefoglalta a gépet, de a hatóságok nem voltak hajlandók részleteket mondani a szimulátorról.

Peter Chong, a pilóta barátja azt mondta: a szimulátor nem ad gyanúra okot, a kapitány több barátját is meghívta, hogy próbálja ki. "Szeretett repülni és nem rejtegetett semmit" - mondta.

A nyomozásról szóló szerdai sajtótájékoztatót lerohanták a kínai utasok dühös hozzátartozói. "Hol vannak a fiaim, tudnom kell!" - kiabálta egy felzaklatott nő. Mások azt kiáltozták, hogy tiltakoznak, amiért a maláj kormány visszatartja az információt, húzza az időt és "akadályozza a mentést". A sajtótájékoztató kezdete előtt a biztonságiak kivezették a családtagokat és egy szobába zárták őket abban a szállodában, ahol az illetékeseket újságírók várták.

Közben Thaiföld is jelezte, hogy katonai radarkezelői eltűnése után látták a maláj gépet, de azzal indokolta a késedelmes információt, hogy akkor nem tudták, hogy erre oda kell figyelni. Az összeesküvés-elméletek hívei szerint az ázsiai országok megpróbálják eltussolni, hogy mi is történhetett a Boeinggel, mert akkor fény derülne arra, hogy igencsak kezdetlegesek a légtérvédelmi rendszereik. Az eltérített gép több ázsiai ország felett is átrepülhetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×