eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Venezuela is felrobbanhat

Venezuelában újabb tüntetést oszlattak fel a rendőrök, miközben a kormány ellen tiltakozók azt várták, hogy mi lesz a sorsa az ellenzéki tüntetők élére állt egykori diákvezérnek. Leopoldo Lopez színpadias körülmények között, egy tömegtüntetésen adta meg magát a rendőröknek. A tiltakozásoknak több halottja van, egy szépségkirálynőt is agyonlőttek.

Venezuela fővárosában, Caracas egyik jómódú negyedében a rendőrök könnygázzal és sörétes puskákkal oszlatták a tiltakozókat, akik felgyújtott szeméttel és törmelékkel torlaszolták el az utcákat.

A tiltakozók Leopoldo Lopez egykori polgármester, a Népi akarat párt vezérének támogatói - a rendőrség által körözött politikus kedden drámai körülmények között adta meg magát a hatóságoknak. Egy tömegtüntetésen, a békét jelképezve fehérbe öltözve állt ki több ezer ember elé:

"Ha bebörtönzésem felébreszti a népet, ha felébreszti Venezuelát, akkor megéri az, hogy gyáva módon bezárnak" - intézett szózatot híveihez Lopez a 19. századi kubai függetlenségi hős, José Martí szobráról Caracas egyik terén.

A hatóságok a halálos áldozatokat követelő tüntetéseket szervező Lopezt gyilkossággal és súlyos testi sértéssel vádolták meg. Követőit felháborította, hogy vezérüket egy katonai börtönbe vitték és szerdán zárt tárgyalást tartottak ügyében.

Azt, hogy mi hangzott el, csütörtök hajnalban sem lehetett tudni, bár egy illetékes azt mondta, hogy ejthetik a gyilkosság és terrorizmus vádját és helyette csak gyújtogatással és bűncselekményekre való felbújtással vádolhatják Lopezt.

Ez lehetővé tenné, hogy az ellenzéki vezér szabadlábon várja perét.

Nicolas Maduro elnök - a karizmatikus, és sajátos szocializmust építő Hugo Chavez utódja - azzal vádolta meg a 42 éves Lopezt, hogy puccsot készít elő.

Lopez közben kezd népszerűbbé válni a Maduro-ellenes mozgalomban, mint az ellenzék korábban kétszer is vereséget szenvedett elnökjelöltje, Henrique Capriles.

Õ is ott volt azon a február 12-i tömegtüntetésen, amelynek végén a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel és három ember meghalt.

Kedden Venezuela harmadik legnagyobb városában, Valenciában robbantak ki zavargások. A rendőrök gumilövedékekkel oszlattak, ismeretlen fegyveresek viszont motorokról éles lőszerrel tüzeltek a tüntetőkre és agyonlőtték Genesis Carmona 22 éves szépségkirálynőt. Ugyancsak szerdán, a délen fekvő Bolivár államban egy kormánypárti tüntetőt lőtt agyon egy ismeretlen elkövető.

A venezuelai ellenzék nagy demonstrációkat tervez szombatra, hogy Lopez szabadon engedését követelje és tiltakozzon a rossz közbiztonság, az áruhiány és az 50%-ot meghaladó infláció ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×