eur:
391.28
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Az olimpián múlik Putyin jövője?

Szkeptikusan ír a nyugati sajtó a szocsi téli olimpia megnyitója előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszeréről. A Financial Times például megjegyzi: "mindent egy lapra tesz fel és megpróbál mítoszt teremteni."

A téli olimpiára összesereglett sportolókat az eredmények, a különböző aktivistákat a polgári jogok, a melegekhez való viszony és az állatokkal való bánásmód érdekli, a külföldi média és a politikusok pedig azt elemzik, hogy mennyire használja fel Vlagyimir Putyin politikai rendszere megerősítésére a játékokat.

Az ünnepélyes megnyitó estéjére időzítette az állami televízió annak a dokumentumfilmnek a bemutatóját, amely megteremtené a mítoszt arról, hogy Putyin döntötte el, hogy otthont ad az olimpiának, ő irányította az orosz cégeket, amelyek a semmiből építették meg az olimpiai létesítményeket és ő szerzett nemzetközi támogatást a projekthez.

Az oroszok viccesen "Olimpiada Putyinovnának" nevezik a játékokat - Olimpiada egy női név is, Putyinovna pedig azt jelenti, hogy "Putyin lánya".

Elemzők szerint az olimpia sikere évekre megerősítheti a 14. esztendeje kormányzó elnök hatalmát. "Ha minden jól megy, akkor Putyinra úgy tekintenek majd, mint arra a vezetőre, aki feltámasztotta Oroszországot. Ha nem, akkor problémás lehet az újraválasztása. Nem fogják megbocsátani neki" - vélekedett Szufian Zsemuhov, a George Washington Egyetem vendégprofesszora.

Úgy tűnik, hogy az oroszok egyelőre nem lelkesednek látványosan az olimpiáért. Természetesen szeretnék, hogy sportolóik sok aranyat söpörjenek be, de felmérések szerint csak valamivel több mint a megkérdezettek fele mondta azt, hogy jó ötlet volt otthont adni az olimpiának.

Külpolitikájában Putyin már most győztesnek tarthatja magát: Szíriában megakadályozta az amerikai beavatkozást (vagy segített a vonakodó Washingtonnak, hogy ne sodródjon bele egy újabb háborúba), és annak is elejét vette, hogy Ukrajna aláírja az Uniós társulási szerződést és ezzel "átálljon a nyugati oldalra".

Otthon ugyanakkor már nem egyértelműen olyan jó a megítélése, mint korábban volt.

A Levada Center független közvélemény-kutató központ szerint Putyint nagy többséggel választanák újra, ha most lennének az elnökválasztások. Ugyanakkor kiderült az is, hogy nagyot esett a népszerűségi indexe: a tavalyi 35 százalékhoz képest most csak 29 százalék mondja azt, hogy rá szavazna. Mindeközben lassul a gazdasági növekedés és az államkassza bevételei még mindig túlzott mértékben a földgáz és kőolajexportból származnak.

A szocsi téli olimpia ünnepélyes megnyitóját ma este tartják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×