eur:
390.6
usd:
364.59
bux:
68249.46
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Elmosta az ár az angol hidegvért

A hidegvérű angolok is elvesztették a türelmüket. Angliában nem ritkaság télen a heves esőzés, és az sem, hogy emiatt a somerseti lapályon településeket öntenek el a folyók.

De most elfogyott a károsultak türelme. Karácsony óta térdig érő vízben állnak kisvárosok, falvak és termőföldek. Ennek oka - a lakosok szerint - a brit környezetvédelmi hivatal felháborító hanyagsága. A folyómedreket ugyanis évek óta nem kotortatják - pénzhiányra hivatkozva.

A somerseti Tone és Barret folyók vize, az évek során felgyülemlett fenéki hordalék miatt csak negyven százalékban jut el a tengerig, ezért áradáskor elönti a környéket. Közben a hivatal 20 millió fontot költött olyan vadmadárvédelmi terület létesítésére, amely további földek és legelők elárasztásával járt. A több mint egy hónapja tartó árvíz színhelyén végre látogatást tett az illetékes államtitkár, együttérzését fejezte ki, és nagyteljesítményű vízátemelő szivattyúkat állíttatott munkába. De az árvíz szintje alig csökken.

A folyókotrást követelőkkel közölte, hogy a hivatal költségkeretét takarékossági okokból megnyirbálták, a szükséges összegnek csak töredékét, egymillió fontot tud kiutalni a kotrásra, a többit adják össze az önkormányzatok és jótékonysági intézmények. Az árvízsújtotta kistelepüléseken immár vegyül a pöcegödrök tartalma a térdig érő vízzel.

Február első hetében igen magas tengeri dagályszint várható, a folyók még kevésbé lesznek képesek továbbítani a vizet. S közben vigasztalanul zuhog az eső...

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×