eur:
389.65
usd:
361.94
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Amerika is segítene Szocsiban megfékezni a fekete özvegyet

A Fekete-tengeren tartózkodó amerikai hadihajók és a harci gépek is bevethetők, ha Oroszországnak segítségre van szüksége a Szocsi Olimpiát fenyegető terrorveszély miatt - közölte Washingtonban a Pentagon.

Két amerikai hadihajó is cirkál a Fekete-tengeren és amerikai katonai parancsnokok azt mondják: alapos előkészületeket hajtanak végre arra az esetre, ha szükség lenne az amerikai erőkre a Szocsi Téli Olimpia idején. A rendezvény résztvevőit és vendégeit iszlamista szélsőségesek fenyegették meg.

"Az Egyesült Államok teljes támogatását ajánlotta fel az orosz kormánynak, amely biztonsági előkészületeket tesz a Téli Olimpia előtt"- mondta John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.

"A Fekete-tengeren megtalálható légi és haditengerészeti egységek, köztük két hadihajó is rendelkezésre áll bármilyen vészhelyzet esetén, ha az orosz kormány ezt kéri" - tette hozzá.

A bejelentés napján jelent meg az a video, amelyben öngyilkos mellényeket viselő férfiak láthatók, akik figyelmeztetik Vlagyimir Putyin elnököt: készüljön az őket követő harcosok ajándékára a Téli Olimpia ideje alatt. A csoport magára vállalta a december végi volgográdi dupla robbantást is.

Jelentések szerint amerikai katonai és hírszerzési tisztek válságtervet dolgoztak ki arra, hogy egy esetleges válsághelyzetben hogyan evakuálják Szocsiból állampolgáraikat. Ugyanakkor megállapították, hogy komoly akadályokba ütközne a terv végrehajtása. A legnagyobb gondot az jelentené, hogy az orosz vezetés nem hajlandó külföldi és főleg amerikai katonai egységeket beengedni az ország területére.

A washingtoni külügyminisztérium éberségre intette az olimpián résztvevő amerikaiakat a terrorfenyegetés miatt.
Szocsiban olyan szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, hogy amerikai biztonsági szakértők szerint ha történik az olimpia idején támadás, akkor azt nagy valószínűséggel máshol követik el.

A városban posztereket helyeztek ki és szórólapokat osztottak, amelyen Ruzanna "Szalima" Ibragimova látható, aki egy kaukázusi iszlamista szélsőséges özvegye. A hatóságok szerint a "fekete özvegy" az olimpia körzetében "terrorcselekmény előkészítésében segédkezik".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×