eur:
389.67
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Franciaország víz alatt

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja a francia kormány a délkelet-franciaországi Var megyének azt a részét, ahol az elmúlt napok esőzései jelentős áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak. A francia Riviéra egy részét is magába foglaló térségben, továbbra is narancssárga riasztás van érvényben.

Elképesztő károkat okoztak a délkelet-franciaországi Var megye folyói, amelyek az öt napig tartó szakadó esőzések miatt kiléptek medrükből. Az áradások következtében két ember életét vesztette, ugyanakkor egy vasárnap eltűntnek nyilvánított férfit a rendőrök hétfőn, a csodával határos módon megtaláltak.

A hatóságok a hét végén több mint 150 embert menekítettek ki helikopteren átmeneti szálláshelyekre, és bár a vizek apadni kezdtek, a megye prefektusa elővigyázatosságra intette a lakosságot. Az aggodalom oka az, hogy a meteorológiai szolgálat további esőre számít, ami lassíthatja az apadást, az erősen átázott talaj pedig számos helyen megcsúszással fenyeget.

Az áradások, illetve a több helyen bekövetkezett földcsuszamlás miatt hétfőn tucatnyi út járhatatlan volt. A visszavonuló folyók vastag agyagréteget hagytak maguk után a katasztrófával érintett településeken, a La Londe nevű falucska kikötőjében pedig mintegy negyven kishajó került víz alá. Ez utóbbi településen és környékén hétfőn több mint négyezer háztartásban szünetelt az áramellátás, és a vonatok is csak akadozva közlekedhettek.

A francia miniszterelnök hétfőn a helyszínre utazott, bejelentve, hogy a legrövidebb időn belül katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánítja az érintett területeket. Az ítéletidő egyébként a szomszédos Alpes-Maritimes megyében is áradásokat, illetve földcsuszamlásokat okozott, a narancssárga riasztás erre a megyére is érvényben van.

Az év eleji időjárás amúgy komoly megpróbáltatásoknak teszi ki a franciákat: január első hetében az Atlanti-óceán partvidékén élők tapasztalhatták meg az elszabadult elemek vadságát, akkor ugyanis a Biarritz-tól Normandiáig terjedő szakaszon az erős szél és az olykor nyolc-tíz méteres hullámok okoztak jelentős anyagi károkat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×