eur:
388.49
usd:
360.52
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Elnéptelenedik a volt NDK?

A német gazdaságkutató központ most közzétett felméréséből az derül ki, hogy 2030-ra a lakosság csaknem egyötöde 14 nagyvárosban fog összpontosulni, míg egyes vidékek gyakorlatilag elnéptelenednek. Mindez súlyos problémákat von majd maga után.

A gazdaságkutató központ tanulmánya három okra vezeti vissza a nagyvárosok lakosságának ugrásszerű emelkedését. Először is egyre többen tanulnak felsőoktatási intézményekben, amelyek nagyvárosokban vannak. Diplomájuk megszerzése után az elhelyezkedési lehetőségek is zömében ott kínálkoznak. Harmadik érvként a felmérés a bevándorlást említi, ugyanis az elmúlt években egyre több külföldi érkezett Németországba és szinte kizárólag városokban telepedtek le.

A tanulmányban felsorolt nagyvárosok közül az elkövetkező másfél évtized során Berlin lakossága mintegy 15, Hamburgé és Frankfurté pedig 10 százalékkal fog emelkedni. A legnagyobb ugrásra viszont Münchenben kell számítani, ugyanis az előrejelzés szerint a bajor fővárosban 2030-ban már 24 százalékkal többen, azaz majdnem 3 és fél millióan fognak lakni.

Ezzel egy időben viszont egész területek fognak elnéptelenedni az egykori NDK-ban. Már most tapasztalható a fiatal nemzedék tömeges elvándorlása Szász-Anhalt tartományból,valamint Mecklenburg-elő-pomerániából.

A kutatóközpont tanulmánya utal arra is, hogy mindez óriási lakáshiányhoz vezet a nagyvárosokban, egyben pedig súlyos terhet jelent a jelenleg jól működő infrastruktúrára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×