eur:
388.88
usd:
360.65
bux:
68074.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Így keresztelték meg Vilmos és Katalin gyermekét

A királyi kápolnában az anglikán egyházfő, Canterbury érseke megkeresztelte Vilmos herceg és Katalin hercegnő július 22-én született első gyermekét, György herceget. Jelen volt II. Erzsébet királynő és férje, az Edinburghi herceg, Károly trónörökös Kamilla Cornwalli hercegnővel, a hét keresztszülő, továbbá barátok és rokonok szűk köre.

A londoni St. James palota kápolnája akkora, mint egy átlagos méretű templom, de a befogadóképessége korlátozott. A keresztelői vendéglistát tehát nem volt könnyű összeállítani. Ott voltak Katalin hercegnő szülei és testvérei továbbá a hét keresztszülő házastársai, de nem kapott meghívót a kápolnába Vilmos herceg két nagybátyja: András és Eduárd herceg, valamint a nagynénje, Anna hercegnő.

A kisfiú hófehér keresztelői ruhája másfél méternyi selyemben és csipkében végződött, pontos másaként annak, amit 1841-ben Viktória királynő legidősebb lányára adtak rá a keresztelőjekor. A szerda délutáni szertartáshoz, az angol királyi család régi szokása szerint a Jordán folyóból hoztak vizet a színezüst keresztelőkútba. A színhely azonban szakítást jelentett régebbi szokásokkal, ugyanis a királyi keresztelőket az utóbbi száz év során nem templomban, hanem a Buckingham Palota zenetermében tartották. Most abban a királyi kápolnában nyerte el a keresztség szentségét a kis György herceg, ahol annak idején Diána hercegnőt felravatalozták.

A szertartás után Károly herceg és Kamilla hercegnő hívták meg teára az ünneplőket, londoni lakhelyükre, a Clarence palotába.

A szerda délutáni keresztelő alkalmat adott arra, hogy György herceget ismét fényképezni lehessen. Utoljára augusztusban láthattunk róla képeket, amelyeket a nagyapja, Michael Middleton készített. Most történelmi jelentőségű fotó készült a szertartás után: II. Erzsébet királynő ezen együtt látható három majdani utódjával, Károllyal, Vilmossal és Györggyel.

Hetek óta nagy találgatás folyt arról, hogy kik lesznek György herceg keresztszülei. Trónörökösök, királyi hercegek? Csak néhány órával a ceremónia előtt közölték a nyilvánossággal a névsort. Van közöttük királyi családtag: Vilmos csinos unokatestvére: Zara Phillips-Tindall, volt lovas világbajnok és olimpikon, aki Anna királyi hercegnő leánya. Van arisztokrata is: Grosvenor ifjú őrgrófja, akinek az apja, Westminster hercege, London fél belvárosát mondhatja magáénak. A többiek nem viselnek nemesi címeket: Jamie Lowther-Pinkerton őrnagy Vilmos magántitkára volt, Oliver Baker a szülők egyetemi diáktársa a skóciai St. Andrews-ban, William van Cutsem gyerekkori barát, az ő családjánál sokat időzött Vilmos és Harry herceg, mikor Diána és Károly házassága tönkrement. Katalin egyik iskolatársnője: Emilia Jardine Paterson is keresztszülő lett, csakúgy, mint Julia Samuel, aki Diána walesi hercegnővel volt jóban, ő Guinnness származék, tehát multimilliomos.

Az immár az anglikán vallásba befogadott kis György hercegnek tehát lesznek jó patrónusai és tanácsadói, bár úgy tűnik, jövőjét nem fenyegeti semmiféle veszély vagy probléma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×