eur:
388.61
usd:
360.99
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Szélsőjobboldali pártot tiltana be a görög kormány

A görög kormány gyorsított törvényalkotással be akarja tiltatni az Arany Hajnal szélsőjobboldali pártot. Több görög városban tüntetések és összecsapások robbantak ki azután, hogy a párt egyik szimpatizánsa halálra szurkált egy ismert baloldali rappert.

Baloldali tüntetők csaptak össze a görög rohamrendőrséggel azon a helyen, ahol a szélsőjobb Arany Hajnal párt egyik támogatója feltételezések szerint halálra késelt egy rap-zenészt.

Pavlosz Fisszasz ismert antifasiszta előadót a nyílt utcán ölték meg, amikor őt és ismerőseit körbevette az Arany Hajnal több tucat tagjából álló csoportja.

Szemtanúk szerint a rappert többször megszúrta egy férfi, aki azután érkezett autón, hogy a bandatagok felhívták telefonon. Fisszasz az utcán halt meg.

A rendőrség letartóztatta a 45 éves feltételezett elkövetőt, aki elismerte, hogy a radikális párt tagja. Feleségét is őrizetbe vették és azzal gyanúsítják, hogy bizonyítékokat próbált megsemmisíteni.

Szinte az összes görög politikai párt elítélte a gyilkosságot, az Arany Hajnal képviselője azonban a parlamentben szenvedélyes beszédben utasította vissza, hogy a pártnak köze lett volna az esethez, vagy az elkövetőhöz. Az Arany Hajnal eddig a bevándorlók elleni fellépéséről volt híres.

Miközben Görögországot fojtogatja a 28 százalékos munkanélküliség és gazdasági helyzet miatti elkeseredés, a mozgalom a harmadik legnagyobb politikai erővé lépett elő a tavaly nyári választások után, de a mandátumelosztás sajátosságai miatt mindössze 18 képviselőt delegált a 300 tagú parlamentbe. A választásokat azonban így is sikerként könyvelte el.

Fisszasz halálát követően a görög rendészeti miniszter, Nikosz Dendiasz lemondta külföldi útját, és közölte: a kormány gyorsított eljárásban törvényjavaslatot nyújt be az Arany Hajnal betiltásáról.

"Az állam és a társadalom nem fogja eltűrni az olyan cselekményeket, amelyek aláássák a jogrendszert... a támadás világos jelzés arról, hogy mire készül a párt" -mondta.

A rapper halála erőszakos összecsapásokat és tüntetéseket váltott ki. Szerdán a görög rendőrség behatolt az Arany Hajnal krétai, patraszi és thesszaloniki irodáiba.

Kommentátorok szerint a párt vezetése elveszíthette az irányítást aktivistái felett, akik a politikai elittel szemben folytatott harc katonáinak tartják magukat - jegyezte meg a Guardian brit lap.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×