INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Szíria: mit szól Obama terveihez az amerikai kongresszus?

Infostart / InfoRádió
Lesz-e elég támogatása Barack Obamának a Szíria elleni légicsapásokhoz az amerikai kongresszusban? Ezt találgatják Washingtonban. Bár a republikánus párt kulcsfigurái mögé álltak, saját, demokrata pártjában sok háborúellenes képviselő van, és minden szavazat számít.

John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus elnöke sokszor összecsapott már Obama elnökkel - például költségvetési kérdésekben. Most azonban az ő szájából hangzottak el az Obama számára leginkább megnyugtató szavak. "Támogatom az elnököt, amikor fellépést sürget és kollégáimnak is ezt kell tennie" - mondta a konzervatív politikus azt követően, hogy találkozott a Fehér Ház urával.

Eric Cantor, a republikánusok második számú vezetője a Házban, szintén kiállt mellette, csakúgy, mint Nancy Pelosi, a demokrata frakció vezetője.

Egyes kommentátorok szerint így szinte bizonyos, hogy a kongresszus rábólint Obama korlátozott katonai akciójára, amivel az állítólagos vegyi támadásért akarja megbüntetni a szíriai rezsimet.

Mások viszont figyelmeztetnek: a pártvezéreknek nincs abszolút befolyásuk saját képviselőik felett. A republikánus oldalon ott vannak a befelé forduló jobboldaliak, akik ellenzik, hogy Amerika még jobban belegabalyodjon a közel-keleti helyzetbe és akik korlátozni akarják az elnök hatalmát. A demokraták között pedig erős a háború-ellenes baloldali irányzat, amelynek tagjai nem félnek szembehelyezkedni Obamával.

Jellemző példa az új erőviszonyokra az a törvényjavaslat, amelyet egy jobboldali republikánus nyújtott be az NSA kémügynökség jogkörének megnyirbálásáról. A javaslatot a pártok vezetői és a Fehér Ház ellenezte, de mindkét pártban voltak támogatói. Szoros szavazás után a hagyományos elit győzött - 12 szavazatos többséggel. Valószínű, hogy a szíriai voks is hasonló forgatókönyvet követ majd - jegyzi meg a Telegraph című lap.

Bár a washingtoni kormányzat meg van győződve arról, hogy Asszad szíriai elnök rezsimje felelős a több száz halottat követelő brutális támadásért, Obama mégsem volt hajlandó parancsot adni a bombázásra. Azt követően, hogy a brit parlament leszavazta a szigetország részvételét a Szíria ellen tervezett akcióban, az amerikai elnök a kongresszus véleményét akarja hallani a kérdésben - bár jogköre szerint erre nem lenne szükség.


A címlapról ajánljuk