eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Cseh korrupciós botrány: Senkinek sem tetszik a szakértői kormány ötlete

A cseh államfő szakértői kormány kinevezését fontolgatja. Az elképzelés sem a mostani kormánykoalíciónak, sem az ellenzéknek nem tetszik.

Milo¹ Zeman cseh köztársasági elnök vasárnap egy rádióinterjúban jelezte: az országban kialakult belpolitikai válságot legszívesebben egy "szakértői kormány" kinevezésével oldaná meg. Bár döntését hivatalosan csak kedden délután jelenti be, a cseh sajtó szinte biztos tényként kezeli, hogy az államfő már elhatározta magát, olyan döntést fog bejelenteni, mely jelentősen megerősítheti szerepét és befolyását a politikai életben.

Az államfő elmondta: négy olyan személyben gondolkodik, akik vezethetnék a szakértői kormányt. "Lényegében már döntöttem, döntésem olyan lesz, hogy nem okoz csalódást azoknak, akik az elnökválasztáson rám szavaztak" - jelentette ki Zeman. Ezzel nyilván utalt megválasztása előtti kijelentéseire, miszerint a népszerűtlen Necas kormánynak mennie kellene.

A januári elnökválasztási kampányban Zeman hívei azt követelték, hogy az új államfő állítsa meg a Petr Neèas vezette kormányt. Az államfő most jelezte, hogy választási ígéretét még nem váltotta be teljes egészében. Zeman szerint amennyiben a mostani házelnök Nemcovát bízná meg kormányalakítással, az tulajdonképpen a Necas-kormány folytatását jelentené - Necas nélkül. Megfigyelők szerint a mostani koalíció menesztésével az államfő meg tudná valósítani azokat a lépéseit, melyeket a Necas-kormány ellenzett, például a moszkvai és pozsonyi nagykövet kinevezését.

A másik forgatókönyvet, hogy az államfő Bohuslav Sobotkát, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt elnökét bízná meg kormányalakítással, az elnök szerint Sobotka elutasította. A szociáldemokraták előrehozott választásokat követelnek - más megoldásban nem hajlandók részt venni.

Hanganyag: Protics János, Pozsony

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×