eur:
389.61
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Túlságosan heccelte a hatalmat

Szerdán elkezdődött Oroszországban a helyi ellenzék egyik fiatal, de egyre befolyásosabb személyiségének pere. Az Alekszej Navalnij blogger elleni szerdán kezdődött eljárást sokan újabb koncepciós pernek tartják. Egy igazságszolgálati illetékes jelezte is: az ellenzéki tüntetéseket szervező Navalnij túlságosan is "heccelte a hatalmat".

Kirov városa közel 1000 kilométerre fekszik Moszkvától, és nem sok mindenről híres. A 19. században ide küldtek száműzetésbe orosz ellenzéki írókat, és itt kezdődik a héten egy modern kori ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij pere.

A 36 éves politikai aktivista Navalnij eredetileg ügyvéd, de most ő kerül a vádlottak padjára - hívei és támogatói szerint azért, mert ujjat mert húzni Vlagyimir Putyinnal, akiről azt mondta, hogy szívesen a helyébe lépne és elvállalná az orosz elnöki posztot.

Navalnijt most azzal vádolják, hogy a Kirovi kormányzó tanácsadójaként része volt egy erdészeti cég vagyonának megdézsmálásában. A vád szerint ő volt a feje annak a bűnözői csoportnak, amely félmillió dollár értékű faanyagot lopott el a Kirovlesz nevű cégtől - ezt azonban határozottan tagadja és azt mondja: nem is volt semmilyen kár.

Navalnij az utóbbi időkben már külföldön is ismertté vált, először a Kremlt bíráló, korrupcióellenes kampányáról, majd a Vlagyimir Putyin újraválasztását bíráló ellenzéki tüntetésekben játszott vezető szerepéről. A Time magazinnak a világ 100 legbefolyásosabb emberéről készült tavalyi listáján ő volt az egyetlen orosz. Õ volt az, aki dokumentumokat publikált a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség eladásáról, amelynek nyomán eljárás indult az ügyletben résztvevő akkori magyar illetékesek ellen.

Az ellenzéki aktivista egy rádióinterjúban azt mondta: nincs kétsége afelől, hogy Vlagyimir Putyin elnök közvetlen parancsára állítják bíróság elé. Bár ártatlannak mondja magát, közölte, készen áll a börtönre - szerinte Oroszországban még sok olyan embert bezárnak majd, aki meg akarja változtatni az ottani életet.

Pár nappal a per kezdete előtt az Orosz Nyomozóhatóság szóvivője szokatlan őszinteséggel értésére adta: Navalnij folyamatos kormányellenes bírálatai "felgyorsíthatták", hogy eljárás indult ellene.

"Amikor valaki minden energiájával a figyelmet keresi és provokálja a kormányt", akkor az "felgyorsíthatja" a leleplezését célzó folyamatot - mondta Vlagyimir Markin az Izvesztyija című lapnak.

Korábban az orosz kormány tagadta, hogy a Navalnij elleni eljárásnak bármilyen politikai indoka lenne. A szóvivő gyorsan igyekezett is kijavítani magát. Ugyanakkor értésre adta megvetését is: az aktivistát külföldi bábnak és parazitának titulálta. Navaljnij Markin főnökéről azt derítette ki, hogy a Cseh Köztársaságban titkos ingatlantulajdona van, emellett parlamenti képviselők amerikai és kanadai ingatlanjairól is publikált információkat.

Ha elítélik, akkor Navalnij akár 10 évet is kaphat. Közben támogatói és az újságírók a perre készülve lefoglalták a vidéki város legtöbb szállodai szobáját és a Kirovba tartó repülőjáratok jegyeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×