eur:
389.57
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bostoni merénylet: "A nyomozás még gyerekcipőben jár"

Az FBI és a massachusettsi rendőrség több szálat követve kutat a hétfői bostoni terrortámadás elkövetői és szervezői után. Egyelőre nem neveztek meg gyanúsítottakat, viszont megnevezték az áldozatokat, és néhány részlet kiderült a robbanószerkezetekről.

A bostoni robbantások 170 sebesültje közül 17-nek válságos az állapota, többüknek amputálták valamelyik végtagját.

Az FBI és a rendőrség azt kérte a lakosságtól: segítsenek az elkövetők felkutatásában, mert egyelőre nincs gyanúsítottjuk. A támadásért senki sem vállalta a felelősséget.

"Valaki ismeri az elkövetőt" - mondta Richard DesLauriers FBI-ügynök, aki arra kérte a lakosokat, ha ismernek olyan embert, aki a bombakészítés módszereit tanulmányozta, vagy látták, hogy valaki vastag, fekete nejlonzsákot vitt a célegyenes közelébe, akkor jelentkezzenek. "A nyomozás még gyerekcipőben jár" - ismerte el.

A Boston Globe helyi lap szerint megtaláltak egy nyomtatott áramkört, amely működésbe hozhatta a robbanószerkezetet.

Amit még a nyomozók elmondtak, az az volt, hogy a pokolgépeket szögekkel és csapágygolyókkal rakták tele, ezeket 6 literes nagynyomású kuktákba helyezték, amelyeket fekete hátizsákokba tehettek. Ugyanakkor cáfolták, hogy több pokolgépet is találhattak. Kommentátorok szerint ez azt jelentheti, hogy csak egy vagy néhány elkövető állhat a háttérben.

Az elsőként megnevezett áldozat - a nyolcéves Martin Richard után - kiadták egy másik halott nevét. Krystle Campbell 29 éves éttermi menedzser volt. A Bostoni Egyetem közölte, hogy a harmadik halott az egyik diákja, aki barátaival nézte a versenyt. Róla kiderült, hogy kíniai állampolgár. Nevét csak a család hozzájárulásával hozzák nyilvánosságra - tették hozzá.

A robbantások helyszínét továbbra is lezárva tartják, az utcán csak a szél fújja a szemetet, járókelőket nem látni, csak fehér overallba öltözött törvényszéki szakértőket.

A bostoni parkokban kedden is megjelentek a reggeli futók, volt, aki elmondta: örül, hogy szerettei biztonságban vannak és szolidaritásból ment ki futni. A helyiek többsége visszament dolgozni, de a színhelyhez közeli pénzügyi cégek irodái zárva tartottak, mert a lezárt területen találhatók.

Barack Obama elnök csütörtökön a városba látogat és egy istentiszteleten emlékezik másokkal együtt az áldozatokra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×