eur:
389.69
usd:
364.29
bux:
68100.84
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tabut döntött a szíriai lázadók vezetője

Békésen átadhatja hatalmát Bassár al-Aszad szíriai elnök - ajánlotta fel a szíriai ellenzék vezetője, aki azt a meglepő kijelentést tette, hogy hajlandó találkozni az elnök helyettesével. A politikus szerint Aszadnak meg kellene kímélnie az országot a további pusztítástól.

Moaz Alkhatib, a szíriai ellenzéki koalíció egyik vezetője felháborodást okozott a felkelők körében, amikor megjegyezte, hogy hajlandó lenne tárgyalni a rezsimmel - még akkor is, ha azt tartják felelősnek a közel két éve folyó harcok 60 ezer áldozatáért. Alkhatib, a Forradalmi és Ellenzéki Erők Szíriai Nemzeti Koalíciójának elnöke erről Münchenben beszélt, ahol megjegyezte: hajlandó személyesen is találkozni a szíriai alelnökkel.

Az ellenzéki vezető az amerikai alelnökkel, az orosz és az iráni külügyminiszterrel is tárgyalt, de azt mondta: egyikük sem tud recepttel szolgálni arra, hogyan fékezzék meg a 22 hónapja tartó vérontást.

"Irán pozíciója elfogadhatatlan. Nagyon haragszunk rá, amiért támogatja a rezsimet, ezt el is mondtam a külügyminiszternek" - jegyezte meg.

"Most a szíriai állam térfelén a labda, elfogadhatja a tárgyalásokat és kisebb veszteséggel távozhatnak vezetői" - mondta.

Alkhatib egy tabut döntött meg a rezsimmel való kapcsolatfelvétel ötletével - a lázadók és ellenzékiek eddig azt mondták: csak akkor tárgyalnak, ha Aszad elnök először távozik a hatalomból.

Most először hangzott el egy ellenzéki vezető szájából az a komoly ajánlat, hogy az Aszad-kormányzat békésen távozhat. Maga az elnök januárban szintén tárgyalásokat emlegetett, de közölte: nem folytat párbeszédet "árulókkal és nyugati lakájokkal".

A szíriai felkelés 2011 márciusában robbant ki, miután a kormány brutálisan lépett fel a jobbára békés tüntetőkkel szemben. A konfliktusban a szunnita többség és síitákéhoz hasonló vallású, kormányzó alavita kisebbség csapott össze. Jogvédők szerint vasárnap és hétfő este között 270 ember halt meg a harcokban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×