eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A francia példa után sem tiltják be a fogamzásgátlót

Magyarországon továbbra is forgalmazzák azt a fogamzásgátló tablettát, amely Franciaországban négy nő halálát okozta. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet orvos-igazgatója szerint fokozottan figyelik bejelentéseket, de egyelőre nincs arról szó, hogy kivonják a forgalomból a készítményt.

Három hónap múlva betiltja a német Bayer konszern által előállított Diane 35 nevű, fogamzásgátlásra is használt gyógyszer forgalmazását a Francia Gyógyszerbiztonsági Hivatal, szerintük bebizonyosodott ugyanis, hogy a pirula agyvérzést és tüdőembóliát okozhat felhasználóinál. A készítményt eredetileg pattanások kezelésére dolgozták ki, de mivel a használati utasítás szerint peteérést gátló hatással is rendelkezik, a francia orvosok évtizedek óta fogamzásgátlásra is felírják.

A gyógyszerbiztonsági hivatal figyelme azt követően irányult a Diane 35 nevű készítményre, hogy az elmúlt hetekben panaszok százai árasztották el a hatóságokat olyan francia nők részéről, akiknek az úgynevezett harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók által okozott súlyos mellékhatásokkal kellett szembesülniük. A feljelentéseket kezelő ügyvéd akkor elképesztőnek nevezte, hogy a Diane 35-öt az orvosok úgy írták fel fogamzásgátló szerként, hogy azt gyártója kizárólag pattanások kezelésére alkalmas készítményként engedélyeztette a francia piacon.

A jogi képviselő a panaszokból arra következtetett, hogy nagyjából egy évnyi rendszeres szedést követően jelentkeztek a mellékhatások, és a kórházi összesítésekből azóta kiderült, a pirula az elmúlt huszonöt évben 113 nőnél okozott agyvérzést vagy tüdőembóliát, amibe négy páciens bele is halt.

A hatóságok szerint jelenleg mintegy 315 ezer francia nő szed Diane 35-öt, és az egészségügyi miniszter most arra figyelmeztette őket, hogy csak fokozatosan, semmiképpen se egyik napról a másikra hagyják abba a szedését. A Bayer meglepődve vette tudomásul a francia hatóság döntését, közleményében azt hangsúlyozza, hogy a készítményt 116 országban forgalmazzák, és eddig sehol sem okozott problémát.

A Diane 35 felfüggesztését a franciáknak az európai gyógyszerbiztonsági ügynökséggel is jóvá kell hagyatniuk, így megfigyelők szerint az ügyet távolról sem lehet lezártnak tekinteni. Emellett egyébként a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók ügyében is vizsgálat zajlik, ami további féltucatnyi, szintén a Bayer által előállított készítményt érint. A nők által az elmúlt hetekben megfogalmazott panaszokban és feljelentésekben leggyakrabban a Magyarországon is kapható Jasmine, Jasminelle, Yaz, Meliane, Melodia, Desobel és Minerva tabletták nevei szerepelnek, melyek szedése a tapasztalatok szerint szintén agyvérzést, illetve tüdőembóliát okozhat.

A magyar hatóság egyelőre figyel

Magyarországon egyelőre nem vonják ki a forgalomból a fogamzásgátló tablettát. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet orvos-igazgatója az InfoRádióban ugyanakkor hangsúlyozta: fokozottan figyelik a tablettával kapcsolatos bejelentéseket, de a kockázat nem olyan mértékű, amely alapján a visszavonás indokolt lenne.

Pozsgai Csilla közölte: Magyarországon egy 2002-es halálesetről tudnak, amely a kezelőorvos szerint összefüggésbe hozható a termék szedésével. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a betegtájékoztatón mellékhatásként szerepel a vérrög esetleges kialakulása az eredetileg pattanásos bőr kezelésére szolgáló hormonkészítménynél.

Szerző: S. Ráduly János (Franciaország)

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×