eur:
394.24
usd:
364.88
bux:
65531.23
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Nem tétlenkedhetünk tovább" - nagy bejelentésre készül Obama

A fegyvertartást korlátozó intézkedéseket ismertet szerdán Barack Obama. Az amerikai elnök reméli, hogy a fellépéssel elkerülhetők lesznek az olyan tragédiák, mint amilyen egy általános iskolában történt decemberben.

Barack Obama iskolás gyerekek gyűrűjében ismerteti a fegyveres incidensek megelőzését célzó intézkedéseit, azt követően, hogy a Sandy Hook általános iskolában történt vérengzés nyomán ismét fellángolt a vita a fegyvertartás szabályairól az Egyesült Államokban.

"Nem tétlenkedhetünk tovább" - mondta a Fehér Ház szóvivője az elnök szerdai programját ismertetve. Obama korábban akciócsoportot hozott létre, amelyet Joe Biden alelnök vezetett. Bidenék találkoztak a fegyveres erőszak áldozataival, a fegyvertartás híveivel, rendőrökkel, politikusokkal és a szórakoztatóipar képviselőivel.

Az elnök a várakozások szerint korlátozni akarja majd a nagykapacitású tárak használatát, valamint a fegyvervásárlók múltjának tüzetesebb ellenőrzését akarja.

Az Amerikai Lőfegyver Szövetség azonban a vele szimpatizáló kongresszusi képviselők útján értésre adta, nem támogatja azokat a tervezett szigorításokat, amelyeket a törvényhozásnak is jóvá kell hagynia.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója kedd éjszaka már jóváhagyta azt a törvényt, amely államában jelentősen szigorítja a fegyvertartás szabályait.

Ezentúl csak a maximum 7 töltényt tartalmazó tárak lesznek legálisak, a lőfegyverrel elkövetett bűncselekményekért járó büntetést is szigorítják. Könnyebben tudják majd elvenni az elmebetegnek nyilvánított emberek fegyvereit és betiltják a "katonai stílusú" lőfegyvereket, például az olyan puskákat, amelyekre bajonettet lehet erősíteni.

New York az első állam, ahol a kisgyerekek halálát okozó newtowni lövöldözés után szigorítják a szabályokat - igaz, a már az emberek birtokában lévő, nagyobb tűzerejű fegyvereket nem veszik el, de azokat ismét regisztrálni kell.

Közben kedden újabb lövöldözés történt: a déli St. Louisban egy üzleti iskola diákja irodájában mellkason lőtte az iskola egyik adminisztrátorát, majd maga ellen fordította a fegyvert. Mindkét férfi túlélte az incidenst és most kórházban ápolják őket. A lövöldözés pánikot okozott az ötemeletes épületben, ahol 40-50 ember tartózkodott.

Kommentárok megjegyzik: Obama kemény csatára számíthat a Kongresszusban a fegyvertartási törvények szigorításáért folyó harcában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×