eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ikrekkel várandós Catherine hercegnő?

Eredetileg karácsonyi meglepetés lett volna annak a bejelentése, hogy a brit trónöröklési sorrendben második helyen álló Vilmos herceg hitvese, Catherine hercegnő gyermeket vár. De a várandós hercegnőt hirtelen kórházba kellett szállítani, és ha a királyi család valamelyik tagja kórházi ápolásra szorul, arra egész Anglia azonnal felfigyel.

Hétfő délután négy órakor hivatalosan közölték, hogy a hercegnő terhes, és akkut reggeli rosszullétei vannak, olyan súlyos rohamok, hogy ezeket csak kórházban lehet orvosolni.

A rossz közérzettel és állandó hányingerrel járó állapot orvosi elnevezése hyperemesis gravidarum, rendszerint a terhesség korai szakaszában jelentkezik, és - mint kiderült - Kate hercegnő harmadik hónapban van. Az akkut rosszullét következtében egy pohár vizet sem tudott magában tartani. Beszállították a VII. Edward királyról elnevezett exkluzív kórházba, ahol azonnal a legjobb specialisták kezébe került. A hyperemesis gravidarum nagy folyadékveszteséggel jár, a test elveszítheti súlya tíz százalékát is, tehát infúzióra van szükség. A gyermek elvesztéséről szerencsére nincs szó. Kate hercegnő máris jobban érezheti magát. Csak napokig kell kórházban maradnia, de utána pihenésre szorul.

A múlt hét végén még semmi baja sem volt a hercegnőnek, amikor ellátogatott hajdani iskolájába. Néhány percre, amúgy magassarkú cipőben és átmeneti kabátban, beállt a lányok közé gyephokizni. Nem nagyon látszott rajta, hogy terhes. Állítólag II. Erzsébet királynő is csak hétfőn délután tudta meg, hogy újabb, immár harmadik dédunokája születik.

Ez a dédunoka azonban más lesz, mint az eddigiek, hiszen harmadik helyen fog állani a trónöröklésben, tehát valamikor a jövőben nagy valószínűséggel uralkodni fog Nagy-Britannia, és ha a világ nem változik meg, a nemzetközösség tizenöt más országa felett, főparancsnoka lesz a brit haderőnek és világi feje az anglikán egyháznak.

Akkor is, ha lány? Akkor is. A trónöröklési törvény eddig azt mondta ki, hogy ha egy elsőszülött leánynak fiú testvére születik, ez a másodszülöttsége ellenére megelőzi a nővérét, és őt koronázzák meg. Most folyik ennek az ősi törvénynek a megváltoztatása, s ha Vilmos és Kate gyermeke leány lesz, felcseperedve már számíthat a trón öröklésére. Egyelőre nem tudjuk, mi lesz az újszülött neme, de a fogadóirodákban már tétet lehet helyezni arra, hogy mi lesz a neve. Az egyik londoni lap egy orvost idéz, aki szerint a hyperemesis gravidarum leggyakrabban ikrekkel várandós nőknél fordul elő. Ám a hercegi szülők már biztos tudják, hogy etéren mi a helyzet.

Mindketten harminc évesek. Vilmos herceg jövőre befejezi felderítő-mentő helikopterpilóta tisztként végzett szolgálatát, és kérdés, marad-e a légierőnél, vagy - tekintettel egyre idősebb és fáradékonyabb királyi nagyszüleire - beáll a család többi tagjai közé, hogy nap nap után részt vegyen ceremóniákon, látogatásokon, avatásokon, díszszemléken.

A nyilvános megjelenései alkalmával mindig mosolygó Vilmos herceg a kórházból kilépve elég gondterheltnek látszott, ami érthető egy első gyermekét váró apa esetében. A terhesség híre tehát kitudódott, örömmel fogadta a királyi család, a kormány, a parlament, még Obama amerikai elnök is gratulációját küldte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×