eur:
389.41
usd:
363.37
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Irán saját drónnal fenyeget

Irán saját fejlesztésű távirányítású repülőgépet mutatott be be, amely állítása szerint Izraelig és a közel-keleti amerikai bázisokig tud elrepülni. Teherán beszámol haditechnikai újításairól, hogy így üzenjen a fenyegetőnek tartott nyugati koalíciónak, Izraelnek és arab szomszédainak. Elemzők szerint viszont kérdéses, hogy mire képes az új drón.

Irán büszkén mutogatta a világnak tavaly decemberben a területén a földre kényszerített amerikai drónt - távirányítású repülőgépet - és azt mondta, lemásolja a technológiát. Az amerikai hatóságok siettek azt hangoztatni, hogy az irániak nem a szoftvert megzavarva vagy máshogy jutottak az értékes géphez, hanem az egyszerűen meghibásodott.

Nem világos, hogy a most bemutatott Sahed drón az amerikai repülő mása-e, és az sem, hogy valóban 2000 kilométer távolságra tud repülni, amivel eléri Izraelt és a közel-keleti amerikai bázisokat is.

Irán mindenesetre így akarja jelezni: pórul járhat az, aki fenyegetőnek tartott atomprogramja miatt megtámadja. A bejelentést az ENSZ-közgyűlésben Iránnal kapcsolatos beszédekhez és a szövetségesek masszív tengeri hadgyakorlatához időzítették - amely most folyik a Perzsa Öbölben.

Hétfőn Ahmedinezsád iráni elnök azt fejtegette New Yorkban: nem veszik komolyan az izraeli fenyegetést, mert meg tudják védeni magukat. Arról is beszélt, hogy Izraelt el kell törölni, majd egy interjúban tompítani próbálta megjegyzését.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közben egy egyszerű rajzot mutogatva próbálta meggyőzni az ENSZ-küldötteket, hogy Teheránnak jövő nyárra atombombája lehet.

Az irániak azt állítják, hogy a most bemutatott Sahed-129 drón 24 órán át tud a levegőben maradni, hadihajókra veszélyes rakétákat tud kilőni és élő képet tud közvetíteni. Még ha valóban 2000 kilométerre is tud repülni, kérdéses, hogy valaha is végig repülhetné a távot harci helyzetben és nem lőnék le a környező országok, Izrael vagy az amerikaiak légvédelmi egységei.

A távirányítású repülőgép bemutatása mellett az iráni Forradalmi Gárda azt állította, hogy új rakétákat próbált ki az Öbölben, "ahol azok gyorsan elsüllyesztettek egy nagyméretű hajót."

A Perzsa-Öböl vizein halad át a világ olajforgalmának egyötöde és az Egyesült Államok mellett közel 30 ország vesz részt egy tengeri hadgyakorlaton, ahol hivatalosan az aknaszedést és elhárítást gyakorolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×