eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Cohn-Bendit a saját pártjával is összeveszett

Lemondásra szólította fel az ellenzék a francia kormány két zöldpárti miniszterét azt követően, hogy az őket delegáló Európai Zöldek vezetése a hét végén az Európai Stabilitási Mechanizmus elfogadása ellen foglalt állást. Az ügy miatt Daniel Cohn-Bendit föderalista zöldpárti képviselő bejelentette, hogy felfüggeszti tagságát saját pártjában.

A francia zöldek 150 tagból álló országos vezérkarának hetven százaléka szavazott úgy, hogy jelenlegi formájában semmiképpen sem támogatják az Európai Stabilitási Mechanizmus ratifikálását. A múlt szombaton megtartott szavazást mintegy kétórás vita előzte meg és ezen a fő zöldek arra az álláspontra helyezkedtek, hogy támogatják ugyan az európai konstrukciót, de nem értenek egyet az unió vezetésének jelenlegi, folyamatos "kis lépésekből" álló módszereivel, amely szerintük rendre "liberális megoldások kierőszakolásához vezet".

A zöldek szerint ez az eljárás egyre inkább eltávolítja az európai népeket az unió vezetésétől. A környezetvédők a fentiek mellett azt is kifogásolják, hogy jelenlegi formájában a stabilitási mechanizmus továbbra is a megszorító politikát erőlteti, márpedig ez véleményük szerint sehová sem vezet.

A szavazás végeredménye több politikusnál kiverte a biztosítékot, elsősorban a harcias és szókimondó Daniel Cohn-Bendit európai zöldpárti parlamenti képviselőnél, aki őrültségnek nevezte pártja vezetőinek érvelését. Szerinte teljes ellentmondást jelent, hogy párttársai elutasítják a stabilitási mechanizmust, ám támogatják majd a kormány által készített költségvetést, holott ez utóbbi már tartalmazza a mechanizmus elemeit.

Cohn-Bendit mindenesetre egy időre felfüggesztette tagságát pártjában, ezen azonban Eva Joly sértődött meg. A májusi választásokon a zöldek elnökjelöltjeként induló politikusasszony emlékeztette párttársát, hogy idén februárban még hevesen ellenezte a stabilitási mechanizmust és az Európai Zöldeket is ellenállásra bíztatta, tehát szerinte a párt következetes maradt, Cohn-Bendit pedig köpönyeget fordított.

A szavazást követően egyébként a jobboldali ellenzék úgy vélte, a zöldek által delegált Cécile Duflot lakásügyi és Pascal Canfin fejlesztési minisztereknek távozniuk kell a kormányból. Az érintettek azonban közölték, hogy ők személy szerint nem értenek egyet pártjuk döntésével, és a szocialista miniszterelnök is támogatásáról biztosította őket.

A mechanizmus ratifikálása ellen egyébként a szélsőbal szeptember 30-án országos tüntetést szervez, mert abban szerintük továbbra is csak megszorításokról van szó. A kormány mindeközben a megszavazásra buzdít, úgy vélve, hogy enélkül "Európa összeomlik".

A helyzet pikantériájához tartozik, hogy a jelenlegi stabilitási mechanizmus elfogadását maga Francois Hollande is ellenezte a választási kampány alatt, de azt most várhatóan a szocialista honatyák a korábbi jobboldali többséget adó Népi Mozgalom Uniójával együtt fogják a szélsőjobb, a szélsőbal és a zöldek ellenében megszavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×