INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

"Orbán és Fico kerülte a kényes témákat" - sajtóvisszhang

Infostart / InfoRádió
A szlovák és magyar kormányfő kerülte a kényes témákat - írják a pénteki szlovákiai lapok Orbán Viktor és Robert Fico varsói megbeszélés kapcsán.

A szlovákiai lapok kiemelik Robert Fico újságíróknak tett kijelentését, miszerint mindkét országnak sikerekre van szüksége, nem konfliktusokra és veszekedésre. Ezért minden energiánkat a közös gazdasági, infrastrukturális és energetikai projektekbe fektetjük majd - közölte a szlovák miniszterelnök és hozzátette, hogy üdvözli Orbán Viktor ezzel egyező álláspontját.

A szlovák kormányfő szerint a kettős állampolgárság problémája a két ország vegyes bizottságának, illetve jogászainak az ügye, erre nekik kell közös megoldást találniuk. Szerinte a legideálisabb az lenne, ha az állampolgárság kérdését a két ország közötti szerződés oldaná meg.

Ezzel kapcsolatban a Sme című napilap kommentátora megjegyzi, hogy Pozsony és Budapest végre egyetértésre jutott a kettős állampolgárság kérdésében. Mindkét fél azt állítja, nincs miről tárgyalnia az ügyben. Ez logikus eredménye annak, hogy álláspontjuk összeegyeztethetetlen, és egyik fél sem akar meghátrálni. A probléma jogászokra való áthárítása Ficónál ugyanolyan kifogás, mint elődjénél volt, ugyanis politikai vitáról van szó, amely politikai megoldást igényel. Fico és Orbán azért is térhet ki a kérdésről való tárgyalás elől, mert a jelenlegi helyzet tulajdonképpen mindkettejüknek megfelel - olvasható a Sme kommentárjában.

A lapok azt is kiemelik, hogy a rövid varsói megbeszélésen Robert Fico és Orbán Viktor főleg a gazdasági, energetikai és infrastrukturális kérdéseket érintette. Fico szerint jelentős döntések születtek az Ipoly-hidakról, és rövidesen kormányközi megállapodást írnak alá az új komáromi Duna-híd megépítéséről is.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk