eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az FBI is nyomoz az iraki menekült meggyilkolása ügyében

Szaddám Huszein ellen az Egyesült Államokba menekült, ott azonban feltehetően származása miatt agyonverték azt a nőt, akit egy kaliforniai lakásban találtak vérbe fagyva, mellette egy cédulával, amelyen az állt, hogy "menjen haza", mert terrorista. A helyi rendőrség faji és vallási indíttatású bűncselekmény ügyében nyomoz.

A 32 éves Saima Alavadit a lánya találta meg San Diegó-i családi házában. A nőt annyira összeverték, hogy az orvosok nem tudták már megmenteni az életét, és lekapcsolták a lélegeztető gépről.

Teste mellett egy cédulát is felfedeztek: "Menj haza, terrorista vagy" - szólt az üzenet. A rendőrség szerint az asszony már korábban is kapott fenyegető levelet, de azt gyerekcsínynek tartották. Lánya, aki azt állítja, hogy aludt a támadás idején, azt mondta, hogy az anyja fejét egy fémszerszámmal verték szét.

A rendőrség most úgynevezett gyűlölet-bűncselekmény ügyében nyomoz, de ez csak az egyik lehetséges indíték. Az ilyen bűncselekmények indítéka az áldozat faji, vallási, nemzeti hovatartozása vagy szexuális orientációja is lehet - tették hozzá.

Saima 1993, azaz 13 éves kora óta élt Amerikában, a síita menekültek hullámával érkezett, akik Szaddám Husszeinnek a felkelésüket követő bosszúhadjárata miatt hagyták el Irakot. Nagybátyjának nem volt szerencséje, őt elfogták és felakasztották.

A fiatal nőt a sors keserű fintoraként abban az országban ölték meg, feltehetően a származása miatt, amely menedéket nyújtott neki, és amely háborút indított, megbuktassa Szaddám Huszeint. Mivel a nő apja Irakban élő imám, ezért a család úgy döntött, hogy az asszonyt otthon temetik el.

Saima testvérei az amerikai hadseregnél dolgoztak kulturális tanácsadóként, hogy felkészítsék a katonákat az arab lakossággal való kapcsolattartásra. A nő ugyanakkor őrizte identitását: fejkendőt viselt, az Egyesült Államokban letelepedett legnagyobb iraki közösségében élt, és mecsetbe járt.

A nyomozásba bekapcsolódott az FBI is. 2010-ben több mint 1400 gyűlölet- bűncselekményt követtek el az Egyesült Államokban, ezek egyötödét muzulmánok ellen. A sértettek és áldozatok döntő többsége latin-amerikai származású ember volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

Nem tiltani, hanem tanítani kell az iskolában az AI-használatot

A mesterséges intelligencia korszakának hajnalán az egész oktatási rendszer célja és eszközrendszere megérett egy jelentősebb újragondolásra - mondta a Pénzcentrumnak adott interjújában Balogh Petya, a Cápák között angyalbefektetője. Mint mondta, manapság a sikeres karrierhez nem lexikális tudásra van szükség, hanem kreatív és hatékony problémamegoldásra, ezt viszont szerinte nem tanítják a magyar iskolákban. Az STRT Holding vezérigazgatójával arról is beszélgettünk, mennyire könnyű vagy nehéz 2024-ben fiatalnak, kezdő vállalkozónak lenni Magyarországon, és kiderült, az RTL Cápája mit gondol arról, hogy manapság egyre több az influencer-vállalkozó. Arról pedig már a május 9-i GEN Z Fest 2024-en fog beszélgetni, hogy szerinte bátorság vagy értelmetlen hősködés-e manapság fiatalon vállalkozni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×