eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A lufi kipukkanása és az ördögi kör - kísértetvárosok Spanyolországban

Üres utcák, üres házak és járóterek - Spanyolország egyik kísértetvárosa a kipukkadt spanyol ingatlanlufi jelképe. Azok, akik szerencsétlenségükre lakásokat vettek az ilyen helyeken, most nem tudják eladni azokat.

La Mancha Manhattenjének nevezték amikor épült, de elhagyatottsága miatt ma inkább a gaz által felvert Detroitra hasonlít. A spanyolországi Sesena város lakásainak egyötödében élnek, miközben az üzleti helyiségek üresek. Az iskolák és sportközpontok építését régen leállították - jegyzi meg helyszíni jelentésében a Telegraph című brit lap.

Az ingatlan mérgező befektetés Spanyolországban: annak, akinek már van, kilakoltatás lehet a sorsa, az, aki eladásra épített, csak jelentős árengedménnyel szabadulhat tőle. Az elmúlt három évben 500 ezer ingatlant vettek vissza a bankok, míg egymillió új építésű lakás vár gazdára. Ezeket gyakran féláron kínálják. De mivel a spanyol munkanélküliség 23 százalékon áll, kérdéses, hogy ki veszi meg ezeket az ingatlanokat.

Sesenához hasonló a Madridtól egy óra autóútra fekvő Yebes városa. Ide kilencezer lakás építését tervezték és azzal reklámozták, hogy a helyi gyorsvasút állomásról 20 perc alatt be lehet majd érni a főváros központjába. A tervezett 9000 ingatlanból azonban csak 1500 épült meg és így 30 ezer helyett csak háromezren élnek a környéken. Még a vasútállomás sem üzemel.

A lufi kipukkanása ördögi kört idézett elő: a spanyol gazdaság jelentős részben az építőiparra támaszkodott és ez az ágazat adott sokaknak munkát. A válság miatt kevesebb a munka és így visszaesett a fogyasztás is, a kísértetvárosok ingatlanjai pedig gazdára várnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×