eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ténylegesen megkezdődött a francia elnökválasztási kampány

Vissza akarja adni a munka becsületét Nicolas Sarkozy, aki immár hivatalosan bejelentette, hogy másodszor is elindul a köztársasági elnöki posztért. A még hivatalban lévő államfő választási jelszava: Erős Franciaország! - Így, felkiáltójellel, mert szerinte, ha az ország erős, akkor az állampolgárait meg tudja védeni.

Ha nem indulnék újra, az megfutamodásnak hatna a jelenlegi súlyos gazdasági válságban - indokolta az elmondása szerint hetekkel korábban meghozott döntését Nicolas Sarkozy.

Az elnökjelölt és jelenlegi államfő a munka, felelősség és rend hármas értékre építve akarja tovább reformálni Franciaországot. A jövőben lehetővé akarja tenni, hogy a társadalom gyakrabban hallathassa hangját a fontos kérdésekben, ezért rendszeres népszavazásokat fog kezdeményezni - tette hozzá.

Mint mondta, az elmúlt öt évben olyan jelentős átalakulásokat indítottak el, amelyek egyrészt lehetővé teszik a gazdasági válságból való kilábalást, másrészt felkészítik az országot a 21. századra. Szerinte ma nem az a kérdés, hogy valaki jobb- vagy baloldali politikát folytat-e, hanem az, hogy képes-e választ adni az új kihívásokra.

"Az igazságot fogom mondani az embereknek" - hangoztatta Sarkozy, akinek szavaiból kiderült: türelmetlenül várja, hogy közvetlenebbül szólhasson a franciákhoz. Első választási gyűlését ma este tarja a kelet-franciaországi Annecyban.

Bár a közvélemény-kutatási eredmények szerint a szocialisták elnökjelöltje továbbra is népszerűbb Nicolas Sarkozynél, utóbbi választási esélyeit javítja, hogy két jobboldali jelölt is visszalépett a javára. A kereszténydemokrata Christine Boutin vasárnap jelentette be lépését, amelyet azzal indokolt, hogy Sarkozy egy lapinterjúban magáévá tett néhány alapvető, a keresztények által fontosnak tartott kérdést, például a homoszexuálisok házasságának és örökbefogadási lehetőségének, illetve az eutanázia legalizálásának az elutasítását.

A másik politikus, a jobbközép Új Centrum pártot képviselő Hervé Morin, a Fillon-kormány volt honvédelmi minisztere ugyan egy pénteken megjelenő lapinterjúban jelenti be visszalépését, de a hír már a csütörtöki lapok címoldalán szerepelt. Morin úgy véli, a jelenlegi gazdasági válságban nem biztos, hogy a választók bizalmat szavaznak egy aránylag ismeretlen politikusnak, ezért felsorakozik Sarkozy mögé.

Az elemzők egybehangzó véleménye az, hogy a választási kampány Nicolas Sarkozy bejelentésével immár ténylegesen is elkezdődött. A jelenlegi államfőnek nem egészen két hónapja van arra, hogy meggyőzze a választókat, érdemes rábízniuk az öt évvel ezelőtt megkezdett munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×