eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Törökország fenyegeti a franciákat

A parlament alsóháza után a szocialista többségű szenátus is megszavazta Franciaországban azt a módosító indítványt, melynek értelmében ezentúl az örmény népirtás tagadása is bűncselekménynek minősül. Törökország immár drasztikus és folyamatos szankciókkal fenyegeti a franciákat, miközben Örményország történelmi eseménynek nevezi a jogszabály elfogadását.

A szenátus hétfői szavazását követően Franciaországban immár nem csak a zsidó holokauszt tagadóit bünteti a törvény, hanem a népirtásét is, amelyet az oszmán birodalom követett el az örmények ellen 1915 és 1917 között. A tiltás megszegői egy év börtönnel és 45 ezer eurós, mintegy 14 millió forintnak megfelelő pénzbüntetéssel sújthatók.

A Valérie Boyer kormánypárti képviselő által benyújtott módosító indítványt még decemberben szavazta meg az országgyűlés alsóháza, és az ügyben azóta is parázs vita folyik. Törökország annyira zokon vette a "belügyeibe való beavatkozást", hogy párizsi nagykövetét már az első szavazást követően hazarendelte, a hétfői végleges döntést követően pedig Ankara jelezte: rövidesen komoly büntető lépéseket fog életbe léptetni.

Ennek egyik eleme az lehet, hogy a párizsi nagykövetet végleg hazarendelik, és a jövőben Törökország a legalacsonyabb szinten, mindössze egy ügyintéző személyében fogja magát képviseltetni Franciaországban. A diplomáciai lépések mellett a szavazásnak komoly kihatásai lehetnek a két ország gazdasági és katonai együttműködésére is, figyelmeztetett a török kormány.

Alain Juppé francia külügyminiszter egy tévéinterjúban nyugalomra hívta fel a törököket, hangsúlyozva, hogy személy szerint nem támogatta a törvény módosítását, de a Fillon-kormány tagjaként tudomásul vette azt. Az örmény kormány mindeközben úgy fogalmazott közleménybéen, hogy a francia döntés nemcsak a két nép közötti barátság, hanem az emberi jogokért folytatott közdelem történetében is aranybetűs eseménynek számít majd.

Bár Franciaországban sokan Nicolas Sarkozy kampányfogásának minősítik a kezdeményezést, a franciaországi örmények teljes mellszélességgel kiállnak az új törvény mellett, emlékeztetve, hogy arra egyebek mellett azért is szükség van, mert a török hatóságok továbbra is tagadják a népirtás tényét.

Az ügynek egyébként van egy érdekes mellékszála is, egy francia történész ugyanis most azt reméli, hogy a törvény rövidesen ráirányítja a figyelmet egy, még a francia forradalom idején elkövetett, de mindmáig elhallgatott eseményre. Reynald Secher dokumentumokra hivatkozva azt állítja, hogy a forradalmárok előre megtervezett népirtást hajtottak végre 1793-ban a nyugat-franciaországi Vendée megye katolikus lakossága körében. A történész azt mondta egy interjúban, hogy ennek tisztázására azért is szükség lenne, mert ez az eljárás szolgáltatta a mintát a későbbi népirtásokhoz, ezért szerinte szükséges, hogy Franciaország végre a saját portája előtt is elkezdjen söpörni ebben a témában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×