eur:
389.69
usd:
363.6
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb leépítések és megszorítások Nagy-Britanniában?

Drágul az élet és csökken a vásárlóerő Angliában. Sir Philip Green, akit a sikeres kiskereskedelem mintaképének tartanak, 260 divatáruházát zárja be. Attól kell tartani, hogy példáját más vállalkozók is követni fogják, és leépítésbe kezdenek. Kérdéses, milyen kiskereskedelmi forgalmat hoz a karácsony.

A Topshop, a BHS és a Miss Selfridge divatüzletek vásárlói főként öltözködni szerető fiatalok, de a legfrissebb adatok szerint Nagy-Britanniában immár több mint egymillió a tizenhat és huszonnégy év közötti munkanélküliek száma.

Sir Philip Green Arcadia nevű cége Angliában és világszerte 2.500 divatüzletet működtet, tehát 260 bolt bezárása nem tűnik túlzottan jelentősnek, de arra utal, hogy a brit gazdaság nehézségei miatt a vásárlóerő visszaesőben van. Sir Philip szerint a vásárlók "megrettentek".

George Osborne pénzügyminiszter pénteken terjeszti őszi jelentését a parlament elé, és nem sok jót közölhet, Nagy-Britanniát recesszió fenyegeti és újabb megszorítások várhatók.

A munkavállalók már most is nehezen viselik a szükségintézkedéseket. Huszonkilenc szakszervezet döntött úgy, hogy november 30-án sztrájkba lép a az alkalmazottak nyugdíj-hozzájárulásainak növelése és a korhatár kiterjesztése miatt. Két és fél millióan készülnek csatlakozni a munkabeszüntetéshez: köztisztviselők, tanárok, önkormányzati alkalmazottak. A repülőtereken komoly fennakadásokat okozhat, hogy az útlevélvizsgálók is beszüntetnék a munkát. A kormány arra figyelmeztet, hogy sztrájk 500 millió font kárt okoz a nehézségekkel küzdő brit gazdaságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×