eur:
390.85
usd:
366.61
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Soros György 23 éve húzódó ügye

Az Emberi Jogok Európai Bírósága helybenhagyta a francia igazságszolgáltatás döntését, melyben Soros Györgyöt bennfentes kereskedés miatt súlyos pénzbírságra ítélték. Az ügy 23 éve húzódik, de a magyar származású amerikai milliárdos ügyvédje máris bejelentette, megtámadja a strasbourgi bíróság ítéletét is.

A bonyolult történet 1988-ra nyúlik vissza, Soros György ekkor a Quantum Fund nevű befektetési alapján keresztül 50 millió dollár értékben négy frissen privatizált francia cég részvényeiből álló pakettet vásárolt, köztük a Société Générale bankét. Néhány nappal később e részvények egy részét továbbadta, csinos, mintegy 2,3 millió dolláros nyereséget realizálva az ügylettel.

A francia hatóságok 1990-ben indítottak vizsgálatot a tranzakció kapcsán és arra a következtetésre jutottak, hogy a magyar származású üzletember bennfentes információkkal rendelkezve hajtotta végre az ügyletet és eljárást indítottak ellene. A nyomozás több mint tíz évig húzódott, és az első fokú ítélet végül 2002-ben született meg, melyben a párizsi büntetőbíróság bizonyítottnak találta a bennfentes kereskedés vádját és 2,2 millió eurós pénzbírságot szabott ki Soros ellen. Az ítéletet a másodfokú bíróság is jóváhagyta, ám a pénzbüntetést 940 ezer euróra mérsékelte.

Az üzletember ezt követően fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, azzal érvelve, 1988-ban a francia jog alapján nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy ami történt, bennfentes kereskedelemnek minősül-e vagy sem. Soros ügyvédje arra is emlékeztette a testület tagjait, hogy annak idején a francia piacfelügyelet is hasonló következtetésre jutott.
A héttagú tanács végül csütörtökön szoros szavazás mellett, 4-3 arányban hozott ítéletében kimondta, hogy a tőzsdei befektetőknek akkor is átlátható módon kell intézniük az ügyeiket, ha arról a francia jog nem fogalmaz eléggé egyértelműen.

Soros György egyébként továbbra sem igazán népszerű Franciaországban, legutóbb a liberális Le Point című hetilap igazgatója bírálta erőteljesen. Franz-Olivier Giesbert a Ragadozók című, az eheti lapszámban megjelent írásában elképsztőnek nevezte, hogy a szerinte a nemzetközi pénzvilág cinizmusát és mohóságát megtestesítő "hiperspekulánsnak" nevetés nélkül "volt képe" támogatásáról biztosítani a Wall Street elleni New York-i tüntetőket, akik amúgy néhány napja az amerikai pénzügyi rendszer visszásságai ellen kezdtek tiltakozásba.

A Challenge című gazdasági hetilap a Bloomberg hírügynökségre hivatkozva mindeközben azt írja, hogy a 81 éves milliárdos rövidesen nyugdíjba vonul, az általa alapított Soros Fund Management befektetési alap irányítását pedig két fia, Jonathan és Robert veszik majd át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×