eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem akarnak amerikai főnököt az angol rendőrök

Az angliai zavargások után David Cameron miniszterelnök a bandák megfékezésében jártas amerikai szakértőt alkalmazott, aki a megérkezése óta szemet vetett a Scotland Yard korábban megüresedett főparancsnoki tisztségére. Ez rossz hangulatot kelt a tisztikar köreiben. A rendőrség azt is nehezményezi, hogy a brit belügyminisztérium előbb a rombolás tétlen szemlélésére adott utasítást, majd erőteljes rendfenntartó beavatkozást rendelt el.

Az Angliába érkezett amerikai rendőrségi szakértő, Bill Bratton azt mérlegeli, hogy felveszi a brit állampolgárságot és megpályázza a londoni főkapitány posztját, amely megüresedett, amióta a Soctland Yard főparancsnoka és helyettese lemondott a rendőrségnek a News of the World botrányában való rendőri érintettség miatt.

Bratton New Yorkban, majd Los Angelesben dolgozott sikeresen. Az angol rendőrök azonban nem látnák szívesen, hogy amerikai főkapitány vezesse őket. Szószólójuk azt mondta a tévé hírműsorában, hogy "Amerikában ma is 400 banda garázdálkodik. Ez nem arra mutat, hogy az onnan idehívott szakértő itt feltétlenül sikeres lesz. Célravezetőbb lenne, ha a kormány visszavonná a gazdasági szükségintézkedést a rendőrség költségvetésének megnyirbálására".

A zavargások miatt szabadságát félbeszakítva hazatérő miniszterelnök azonnal kemény fellépésre utasította a rohamrendőr-osztagokat. A rendőrségnek nem tetszik, hogy a kormánytól hol arra kap utasítást, hogy csak módjával fékezze meg a rendbontókat, mert erőteljesebb fellépés nem nézne ki jól az emberi jogok tiszteletben tartása szempontjából, hol pedig arra, hogy szükség esetén bátran használja a gumibotot.

Theresa May belügyminiszter azzal csitítja a kedélyeket, hogy kijelentette: ellenzi Bill Bratton főkapitányi kinevezését, kizárólag a fiatal bandák megfékezésével bízza meg őt.

Az amerikai rendőr nyolc év alatt felére szorította le a New Yorkban elkövetett gyilkosságok számát, és elérte, hogy Los Angelesben hatvan százalékkal kevesebb bűncselekményt követnek el bandák. Bill Bratton ígéri, hogy a sokkal kisebb és komolytalanabb angliai bandák ellen módszereivel még sikeresebben lehet fellépni.

Hogyan? A banda tagok mozgásának hatósági korlátozásával, súlyosabb büntetésekkel, és azzal, hogy volt bandatagokat bomlasztásra szerveznek be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×