eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Csalódtak a spanyolok és az olaszok

Olasz és spanyol politikai vezetők csalódva fogadták, hogy az Európai Központi Bank egyelőre nem vásárolt országaik állampapírjaiból. Ez a két ország az, amelyet az eurózónában most leginkább fenyeget az állampapírok kamatainak tarthatatlan szintre emelkedése. Az EKB egyik illetékese pénteken azt mondta: az olasz és a spanyol papírok nincsenek feketelistán, de takarékossági lépéseket kell tenniük. Pénteken este aztán az euró erősödni kezdett a dollárhoz képest, a forint pedig a svájci frankkal szemben, miután uniós források szerint az Európai Központi Bank azt közölte, hogy kész olasz kötvényeket vásárolni, ha Olaszország elkötelezi magát a gazdasági reformok mellett.

Világszerte nyolcadik napja szenvednek nagy veszteségeket a tőzsdék, részben az amerikai gazdasági kilátások, részben az úgynevezett európai szuverén adósságválság miatt. Az államadósság kamatainak drámai megugrása most már az eurózóna két meghatározó gazdaságát, a spanyolt és az olaszt is fenyegeti.

Az Európai Központi Bank csütörtökön azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket, hogy március óta először ismét vásárolt állampapírokat - azaz hitelezett eurózóna-tagállamoknak. Most csak a korábban megmentett Portugália és Írország jutott pénzhez, a veszélybe került Madrid és Róma hiába várt, pedig a befektetők egyre idegesebbek, hogy nem tudják majd törleszteni adósságaikat.

Az Európai Központi Bank egyik illetékese, Luc Coene azzal próbálta nyugtatni a kedélyeket pénteken, hogy közölte: nincs kizáró ok, a bank olasz és spanyol állampapírokat is vásárolhat, ha az érintettek lépéseket tesznek pénzügyi gondjaik enyhítésére. Magyarra lefordítva: további, a lakosság számára is fájdalmas takarékossági intézkedéseket kell bevezetniük.

Spanyolországban, ahol hónapok óta tüntetnek a fiatalkorúak súlyos munkanélkülisége ellen, a megszorítások minden bizonnyal újabb tömeges tiltakozásokhoz vezethetnek.

Hiába próbált biztató hangnemet megütni Coene, egy neve elhallgatását kérő EKB-illetékes azt mondta: egyelőre nincsenek tervek arra, hogy az Európai Központi Bank vásároljon az olasz és spanyol adósságból, és ezzel segítse a törlesztésben a két nagy gazdaságot.

Miközben Róma és Madrid számára megugrottak a kamatterhek, a német és amerikai állampapírok hozamai drámai módon 2,5 százalék körüli szintre estek. A befektetők inkább keresik a biztonságot, mint a profitot. Emellett rekordszinten jár az arany ára.

Az EKB azt mondta: kiterjeszti rendkívüli intézkedéseit és korlátlan, hathónapos hiteleket tesz hozzáférhetővé az eurózóna országoknak. A brit Financial Times "zavarosnak" nevezi az európai intézkedéseket, és szerinte csak fokozta ezt a zavart José Manuel Barroso európai bizottsági elnök, amikor a rendkívüli európai segélyalap megnövelését javasolta. Németország - két héttel azután, hogy szerepet vállalt egy újabb görög mentőcsomagban - szinte azonnal nemet mondott az ötletre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×