eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Ismerje meg a Nemzetközi Valutaalap új igazgatóját!

A Nemzetközi Valutaalap kedden megválasztott új igazgatójának személyében az intézmény történetének első női vezetőjét ünneplik Franciaországban. Az immár az egyik legfontosabb globális pénzintézetet vezető ötvenöt éves Christine Lagarde karrierje gyakorlatilag töretlennek mondható.

Az 1,80 cm magas, kamaszkorában versenyúszóként is kitűnő politikusasszonyt a befolyásos brit Financial Times gazdasági napilap tavaly a legjobb európai pénzügyminiszternek választotta, de nem ez volt az egyetlen nemzetközi elismerése.

A jogász végzettségű Christine Lagarde szakmai pályafutása 1981-ben kezdődött Párizsban az amerikai Baker&McEnzie ügyvédi irodában, és képességeivel már ott kitűnt, 1999-re ugyanis a társaság globális igazgatójává választották. Nem véletlen, hogy három évvel később a Wall Street Journal az ötödik legjelentősebb európai üzletasszonyának nevezte.

A tehetséges ügyvédet 2005-ben hívták haza Franciaországba, és Dominique de Villepin akkori miniszterelnök külkereskedelmi miniszterré nevezte ki. A francia politikában akkor még gyakorlatilag ismeretlen Christine Lagarde Nicolas Sarkozy elnökké választása után került igazán reflektorfénybe, az államfő ugyanis 2007-ben gazdasági miniszterré nevezte ki, és a francia kormányok történetében rekordhosszúságú ideig maradt ezen a poszton, sőt a tavalyi kormányátalakítást követően a pénzügyi tárca vezetését is rábízták.

Az elemzők a szakmai képességei mellett az angolszáz üzleti világ kiváló ismeretét tartják egyik legnagyobb erősségének, és sokan az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatának tudják be, hogy gazdasági miniszterként igyekezett egyszerűsíteni az amúgy kifejezetten nehézkes és bürokratikus francia gazdasági környezetet.

Az ő nevéhez fűződik például az önválllakozói státus létrehozása, melynek a legfontosabb jellemzője, hogy a vállalkozónak csak akkor kell a társadalombiztosítási járulékokat megfizetnie, ha van bevétele, de a fogyasztók jogainak a hitelezőkkel szembeni megerősítése is az ő munkáját dicséri.

Christine Lagarde elvált, két fiú édesanyja, magánéletéről pedig annyit lehet tudni, hogy egy korzikai származású, Marseille-ben működő üzletemberrel él együtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×