eur:
388.51
usd:
360.88
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Megkönnyebbülhetnek a rendszergazdák: unják a támadásokat a hackerek

Unatkoznak a tagok, ezért oszlik fel az utóbbi hónapokban hírhedté vált egyik nemzetközi hackercsoport, amely többet között a CIA és az amerikai szenátus honlapját törte fel.

Egy pillanatra megkönnyebbülhetnek a nagy kormányzati intézmények és cégek rendszergazdái: feloszlatja magát az elmúlt hetekben a médiában sokat emlegetett hackercsoport, a LulzSec, amely vezető amerikai kormányügynökségek oldalaira is betört és felhasználók személyes adatait tette közzé a világhálón.

A múlt héten a brit rendőrség őrizetbe vett egy 19 éves angol fiút, akit a LulzSec tagjának tartottak és vádat is emeltek ellene. A hatóságok azt mondták, hogy belháború indult a rivális netes kalózcsoportok között, a fiú adatait például ellenségei publikálták.

A szervezet azonban nem azért oszlik fel, mert szorul tagjai körül a hurok - állítja a LulzSec -, hanem az unalom miatt. Un bennünket a sajtó és mi is unjuk magunkat - mondta egyik tagja az AP riporterének egy Skype-beszélgetésben. Talán hátat is fordítok a hackerségnek - vetette fel a lehetőséget, de azt nem tudta megmondani, hogy a többiek mihez kezdenek.

A hackerek egy része szórakozásból, más részük politikai elhivatottságból és egy részük kifejezetten haszonszerzési céllal tör fel hálózatokat. A Sony Playstation élő platformja több millió felhasználójának kellett például új hitelkártyát kérnie, amikor a hackerek ellopták személyes adataikat a japán szórakoztató elektronikai cégtől.

A rivális Anonymous nevű csoport a sokak szerint szektának tartott szcientológiai egyházat, közel-keleti kormányokat és lemezcégeket támadott. Az AP hírügynökségnek nyilatkozó másik LulzSec hacker azt mondta, hogy a hattagú csoport jelentős mennyiségű adatot lopott el több ország kormányától és rendfenntartó hatóságaitól, és ezt a következő három hét során publikálja.

A rablóból pandúrrá, azaz hackerből biztonsági tanácsadóvá vált Kevin Mitnick azt mondta a hírügynökségnek, hogy a feloszló csoport tagjai igenis félnek attól, hogy elkapják őket. Döntésükkel azonban nem válik biztonságosabbá az internet, mert egy sor csoportot ihlettek meg, akik hasonló "nagy dobásokra" készülnek.

A csoport nevében a "lulz" az internet zsargonban a nevetés szinonimája, és tagjai szórakozásból támadtak meg cégeket és intézményeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×