eur:
400.7
usd:
367.49
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Közel a rekordhoz a bevándorlók száma Nagy-Britanniában

Megközelítette a rekordszintet a Nagy-Britanniába bevándorlók száma. A brit kormány azonnal lehetővé tette az Európai Unióhoz hét évvel ezelőtt csatlakozó országok számára a szabad munkaerő áramlást. Így azután 2010-ben már 586 ezer bevándorlót regisztráltak. Londonban jelenleg minden öt alkalmazott közül kettő külföldről érkezett, a külföldi vendégmunkások száma összesen 1,4 millió.

London egyik népszerű olasz csemegeboltjába tértem be a feleségemmel a minap, és amikor gyér nyelvtudásommal az eladó kedvéért olaszul kértem mozarella sajtot és pármai sonkát, a kiszolgáló lány mosolyogva jegyezte meg: nyugodtan beszélhetünk magyarul, mert Szombathelyről jött nemrég Angliába.

Azután kiderült, hogy tulajdonképpen vegyész technikus, de Londonba érkezve megragadta az első munkalehetőséget, mert a lényeg, hogy mihamarabb jól megtanuljon angolul. "És visszatér Magyarországra?" - kérdeztük. "A szüleim miatt talán idővel igen, de ez még nem biztos"" - hangzott a válasz.

Magyar diplomaták szerint közelít a százezerhez az Angliában dolgozó magyarok száma. A kelet-közép-európai vendégmunkások tábora 2009-ben, a lengyel gazdaság erősödésével, fogyatkozni kezdett, de tavaly óta újból növekedik, 2010 folyamán 43-ezren érkeztek és csak 29 ezren tértek vissza.

A nagy-britanniai lengyelek tábora immár meghaladja a félmillió főt - hét évvel ezelőtt csak 75 ezer lengyel volt itt. Közöttük igen sok a villany- és vízvezeték szerelő, a szobafestő-mázoló, a csempéző-burkoló és egyéb építőmunkás.

A magyarok többsége a szolgáltatói iparágakban helyezkedik el, alacsony szakmai tudást követelő állásokban, esetleg gyermekgondozóként, vagy éppenséggel a másik végleten: kórházi orvosként vagy komputer technikusként.

Az angolok nem szívesen vállalnak gyengén fizetett munkát: nem mennek pincérnek, eladónak, mezőgazdasági munkásnak. Ezeket a helyeket töltik be egyre nagyobb számban a külföldiek.

A lengyelek egy része végleges letelepedésre készül. Már megjelent körükben a munkanélküliség is: míg Nagy-Britanniában a munkakeresők aránya 7,7 százalék, az angliai segélyezett lengyel munkanélkülieké 5,5. Pedig a nagymérvű munkaerő-bevándorlás célja éppen az, hogy az elöregedő brit társadalomban növekedjen a nyugdíjas réteget eltartó adófizető keresők száma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Bosznia-Hercegovina ellen játszik a magyar labdarúgó-válogatott Zenicában, a Nemzetek Ligája 4. fordulójában. A két csapat gól nélküli döntetlenre végzett egymással szeptemberben, a Puskás Arénában. A mérkőzés előtt a magyar csapatnak két, a bosnyákoknak egy pontja van a csoportban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×