eur:
389.13
usd:
361.43
bux:
68128.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"Pedagógiai célú" radarok az utakon

Ezer darab "pedagógiai célú" radart helyez el a francia kormány az utakon. Ezek a készülékek csupán kiírják a gépkocsik sebességét, de nem büntetnek. A francia belügyminiszter ezzel a "gyöngédebb" módszerrel igyekszik megnyugtatni a közvélemény és a kormánypárti politikusok egy részét, akik azért tiltakoznak napok óta, mert a kormány a közlekedési balesetek visszaszorítása érdekében le akarja szerelni a radarokat jelző közúti táblákat.

A franciák jelentős része egyetért ugyan a közúti szabályok szigorításával, azt azonban nem emésztik meg, hogy szeptembertől többé nem lesz radarjelző tábla az utak mentén. Ez az intézkedés egyébként a kormánypárt jobboldali szárnyához tartozó parlamenti képviselőknél kiverte a biztosítékot, és immár napok óta szavazási bojkottal fenyegetőznek, ha a belügyminiszter nem vonja vissza ezt a tervet.

A honatyák azt mondják, az intézkedéssel a kormány tovább infantilizálja a társadalmat és újabb gesztusokat tesz a baloldal felé. A mintegy tíz napja bejelentett drákói intézkedések ellen egyébként a radarjelzőket gyártó cégek is komoly lobbimunkát folytatnak, a kormány ugyanis ezeket a műszereket is be akarja tiltani.

A belügyminiszter most elsősorban háborgó politikustársai megnyugtatására döntött a "barátságosabb" radarok elhelyezése mellett, hangsúlyozva, hogy azok a szeptembertől mindenképpen bevezetendő drasztikusabb szigorításokra hivatottak felkészíteni az autósokat. A műszerek a feléjük közeledő gépkocsik sebességét mérik be, és ha az magasabb a megengedettnél, úgy piros betűkkel közlik, hogy "túl gyors", sőt egyes radartípusokon a szabálysértő jármű rendszámát is kiírják majd.

Amint arról az Inforádióban korábban beszámoltunk, a francia kormány azt követően döntött a szigorúbb közlekedési politika mellett, hogy az év első négy hónapjában mintegy húsz százalékkal ugrott meg a közúti balesetben elhunytak száma 2010 azonos időszakához képest. A tervek szerint az eddigieknél lényegesen szigorúbban büntetik majd a gyorshajtást és az ittas vezetést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×