eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem jött össze az üzleti bigámia

Összeomlott a brit energiacég, a BP és az orosz Rosznyefty ügylete a sarkvidéki lelőhelyek közös feltárásáról, de a brit cég újabb ajánlattal állt elő. Korábban Dmitrij Medvegyev orosz elnök a briteket és orosz kormányilletékeseket vádolta az alku kudarca miatt.

Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint sem a BP, sem a Rosznyefttyel való szövetséget előkészítő orosz kormányilletékesek nem vették figyelembe a lehetséges jogi következményeket.

A BP egyfajta üzleti bigámiát akart elkövetni. Az orosz piacon egy nagy bevételt termelő közös vállalata működik, a TNK-BP, amelynek egy része az orosz oligarchák kezében lévő AAR konzorciumhoz tartozik. A brit cég azonban nélkülük és egyik riválisukkal, a Rosznyefty céggel közösen akarta feltárni az északi sarkvidék hatalmas olaj- és földgáz kincsét.

A 16 milliárd dolláros alku része lett volna, hogy a BP és az állami tulajdonú Rosznyefty részesedést szerez egymás cégeiben. Az oligarchák azonban megtámadták az ügyletet, arra hivatkozva, hogy a Rosznyefttyel való partnerség megsértette a BP velük kötött megállapodásait. Az ügylet többhónapos jogi huzavona után hétfőn összeomlott.

Medvegyev bírálatának célpontja Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes, egyben az állami tulajdonú Rosznyefty elnöke volt, akit sokan az elnök riválisának tartanak.

Secsin azt mondta, a Rosznyefty továbbra is tárgyal a BP-vel a lehetséges együttműködésről, hogy olyan ajánlatot kapott, amely "túlmegy minden korábbi javaslaton". A BP pedig közölte: nem hagyja abba a tárgyalásokat a részvénycseréről.

Az eredeti elképzelés értelmében az orosz cég megkapta volna a BP papírjainak öt százalékát, míg a britek közel tíz százalékos részt kaptak volna a Rosznyeftytől.

A BP orosz partnere szerint az alku megsértette volna a velük fennálló kizárólagos szerződést, ezért bíróságra vitte az ügyet. A múlt héten olyan döntést hoztak, hogy a BP nem egyedül, hanem orosz közös vállalat részeként hajthatta volna végre a részvénycserét.

Most, hogy ez elmaradt, a brit cég egyszerű alvállalkozó lehet a jövőben az északi lelőhelyek feltárásában, miközben a Rosznyefty a Shell, a Chevron és az Exxon partnerségi ajánlatai között válogat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×