eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mennyi pénz jár egy eltorzult arcért és tönkretett életért?

Kétmillió eurót követel támadójától egy iráni nő, akit savval öntöttek le, és emiatt megvakult, és eltorzult az arca. Az iráni hatóságok megvakíttatásra ítélték a támadót, és a helyi jog szerint az áldozat dönthet arról, végrehajtsák-e az ítéletet.

Ameneh Bahrami sokkoló sérüléseket szenvedett el. Nemcsak megvakult, de arca eltorzult és hegekkel van tele amiatt, hogy egy diáktársa savval öntötte le. Különösen megrázó korábbi fényképein azt látni, hogy milyen csinos és vidám diáklány volt az eset előtt. Ameneh most Spanyolországban él, és már egy sor kezelésen van túl, de a szeme világát soha nem fogja visszanyerni.

Támadóját, Mazsid Movahedit 2009-ben megvakításra ítélték az iráni hatóságok. A fiú azután öntötte le savval a lányt, hogy évfolyamtársa többször kikosarazta.

Múlt szombaton mindenféle magyarázat nélkül meghatározatlan időre elhalasztották az ítélet végrehajtását, amelyet egyébként az áldozat követelt. Ameneh azt mondta, hogy akár maga is kész megvakítani támadóját.

Ameneh most két millió eurót követel támadójától azért, hogy eltekintsen a büntetéstől. A pénzt nem plasztikai műtétekre, hanem megélhetésére akarja fordítani - mondta.

Az eset ugyanakkor kellemetlen kérdéseket vet fel a nyugati jogvédők számára: mi az előrébb való? Egy kiszolgáltatott áldozat védelme, vagy az embertelen igazságszolgáltatási módszerek elleni fellépés? Az Amnesty International szerint az utóbbi és a szervezet határozottan kampányolt a büntetés végrehajtásának felfüggesztéséért, kínzásnak nevezve a megvakítást.

Az iráni sáríja törvények lehetővé teszik a szemet szemért elv alkalmazását az igazságszolgáltatásban a gyilkosságok és testi sértések elkövetőivel szemben. Az elmúlt években egy sor savas támadás történt Iránban. Tavaly decemberben az iráni legfelsőbb bíróság megerősített egy megvakításról szóló ítéletet, amelyet egy felesége szeretőjét savval leöntő férfire mondtak ki. Nem tudni azonban, hogy végrehajtották-e az ítéletet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×