eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Attól félnek, hogy öngyilkos lesz a börtönben az IMF-vezér

Folyamatos megfigyelés alatt tartják a vizsgálati fogságban Dominique Strauss-Kahnt, nehogy öngyilkosságot követhessen el. Az IMF nemi erőszakkal vádolt vezetőjére egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy mondjon le, miközben várhatóan pénteken kezdődő meghallgatásán azzal védekezhet, hogy állítólagos áldozata beleegyezett a szexuális kapcsolatba.

A fertőző betegek számára fenntartott szárnyban raboskodik a hírhedt Rikers Island-i börtönben Dominique Strauss-Kahn. A 14 cella mindegyike üres, kivéve az övét.

A börtönhatóságok állandó megfigyelés elé helyezték a Nemzetközi Valutaalap főnökét, mivel Strauss-Kahn olyasmit mondott, ami felveti, hogy öngyilkosságot kísérelhet meg.

Vizsgálati fogsága idején a bankár civil ruhát viselhet, de ha látogatói érkeznek, akkor fel kell vennie a börtön zseb nélküli, szürke kezeslábasát. Időről időre szabadon sétálhat a szárnyban, és napi egy órát a friss levegőn tölthet. A házirendnek megfelelően azonban neki is hajnali ötkor kell elfogyasztania reggelijét, délelőtt 11-kor ebédjét, és délután 4-kor, vagy 5-kor pedig a vacsoráját.

Közben egyre nagyobb a nyomás rajta, hogy adja fel a pozícióját. Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter azt mondta: "mivel megtagadták az óvadékot, rá kell jönnie, hogy kárt okoz az IMF-nek". Az Obama-kormányzat eddig hallgatott, de Timothy Geithner pénzügyminiszter most megszólalt: "világos, hogy Strauss-Kahn nincs abban a helyzetben, hogy a Valutaalapot vezesse" - jegyezte meg.

Közben kezd átértékelődni az eddig befolyásos és nagyhatalmú bankár és egykori francia politikus múltja. A média Nagy Piroska egykori IMF-közgazdászra vadászik, akinek 2008-ban rövid viszonya volt főnökével. A New York Times "egy hozzá közel álló személyre" hivatkozva azt írta, hogy Strauss-Kahn hosszú időn át üldözte beosztottját, aki később azt írta az affért kivizsgáló belső bizottságnak, hogy kényszerítve érezte magát. "Abban a helyzetben voltam, hogy ha megteszem, az is rossz lett volna, ha nem, az is".

Dominiques Strauss-Kahn "olyan férfi, aki nem megfelelő személy egy olyan intézmény irányítására, ahol nők a beosztottjai" - idézte a levelet a New York Times. Nagy az ügy után elhagyta az IMF-et és végkielégítést is kapott, a belső vizsgálat azonban azt is megállapította, hogy nem jutott jogtalan előnyhöz.

Közben New Yorkban az érintettek ügyvédei megpróbálják a lehető legjobb színben feltüntetni ügyfeleiket. A bankvezért szexuális támadással vádoló szobalány képviselője elmondta, hogy egy 32 éves guineai özvegyről van szó, aki egyedül neveli 15 éves gyerekét, és aki a feljelentés idején nem is tudta, ki Dominique Strauss-Kahn.

Az IMF-vezér ügyvédje ugyanakkor arra utaló megjegyzést tett - bár nem mondta ki -, hogy a nő beleegyezett a szexuális kapcsolatba, mert a tárgyi bizonyítékok "nem utalnak erőszakra."

Kérdés, milyen adatokat rögzített a szállodai lakosztály kulcsául szolgáló mágneskártya. A gyakorlat szerint - biztonsági okokból - a takarítónők munka közben nyitva tartják az ajtót. A szobalány, vallomása szerint azt hitte, hogy egy üres lakosztályba lépett be.

A kártyáról kiderülhet, meddig volt nyitva az ajtó, bár az ügyvédek ezt a tényt is különféleképpen értelmezhetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×