eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A britek csaknem fele hisz az idegenekben

A fennállása 350. évfordulóját ünneplő brit Tudományos Akadémia, a Royal Society tudóscsoportja tizenkét pontból álló előrejelzést dolgozott ki arról, hogy melyek a XXI. század legnagyobb kutatási kihívásai. Elsőnek említik a Földön kívüli élet felkutatásának feladatát.

A hírt kommentálva a The Daily Telegraph tudományos rovatában Tom Chivers rámutat, hogy tere mindenesetre van e kutatásnak, hiszen a Tejútrendszerben százmilliárd égitest van, és a világűrben százmilliárd csillagrendszer, azaz galaxis létezik.

A csillagászok immár mintegy ötszáz bolygóról tudnak, és megállapították, hogy víz van a Marson, valamint a Jupiter és a Szaturnusz egy-egy holdján, az Európán és az Enceladuson. Talán ezeken lehet először élet után kutatni. Persze az sem kizárt, hogy valamelyik más bolygón esetleg nem kell víz az élethez.

Jön-e valamikor életjel a világűrből? Tegyük fel, hogy jön. Akarunk-e találkozni űrlényekkel? Nem feltétlenül. Nem biztos, hogy ez veszélytelen lenne számunkra. Martin Dominik, a skóciai St Andrews Egyetem professzora és John Zarnecki akadémikus megjegyzi, hogy még az idegen mikrobák megjelenése is veszélyt rejthet magában.

De a földön kívüli élet jelei után kutatni kell, mert ezzel deríthetjük fel, hogy honnan jöttünk, s talán azt is, hogy mi lesz a sorsunk. A britek 44 százaléka hisz abban, hogy hozzánk hasonló értelmes lények léteznek valamelyik bolygón. Úgy látszik, a hollywoodi stúdiók nem hiába készítik a tudományos-fantasztikus filmeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×