eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hajadonoknak tilos a mobil

Megtiltották a hajadon nőknek a mobiltelefonok használatát egy észak-indiai faluban. Az elöljárók ugyanis attól félnek, hogy a nők tiltott házasságok szervezését bonyolítanák telefonon, ezért pedig gyakran halálbüntetés jár. A még nem házas fiatal férfiak ugyanakkor mobilozhatnak - de csak szülői felügyelettel.

A milliárdos lakosságú India egyik északi államában fekvő Lank faluban tilos a hajadon nőknek mobiltelefont használni. A helyi tanács döntése mindezt azzal indokolja, hogy esetleg "házasságokat szerveznének", ami számukra tilos. A még nem házas fiatalemberek viszont telefonálhatnak, igaz, szüleik felügyelete alatt.

Észak-India egyes részein hindu szokás szerint tilos az ugyanabból a klánból származók házassága, és párokat hagyományosan hozzák össze. Konzervatív, vidéki területeken a családok néha még büntetéseket is alkalmaznak, és extrém esetben "becsületbeli gyilkosság" áldozata lehet az, aki vét a házasodási hagyomány ellen. Egyes esetekben a falusi tanácsok rendelték el a gyilkosságokat, bár a rendőrség általában közbelép.

Lank falu bölcs öregei attól tartottak, hogy a helyi fiatalok titokban hívogatják egymást, és esetleg együtt megszökhetnek, hogy szülői beleegyezés nélkül összeházasodjanak. Az elmúlt hónapban 34 pár tett így Uttar Prades állam Muzzafarnagar járásában, ahol a falu is található. A jelenség azonban tragédiához vezethet: nyolc pár valamelyik tagja brutális gyilkosság áldozata lett.

"Három lányt saját családja férfitagjai fejeztek le" - mondta egy magas rangú rendőrtiszt. A helyi közösségek által választott tanácsok döntései jogilag nem kötelezőek, de sokan úgy tartják, hogy azok a lakosok akaratát fejezik ki. Uttar Pradesben, ahol a tanácsok különösen erősek, a vének úgy döntöttek: az egy klánból származó fiúk és lányok gyakorlatilag testvérek.

A mobiltelefon használat korlátozása 50 ezer embert érint a környező falvakban. Sok párt úgy boronálnak össze a családok, hogy a párok a frigy előtt nem is találkoznak. Mivel azonban egyre több fiatal lány jár iskolába, vagy dolgozik, és sok fiatal fér hozzá az internethez, egyre nagyobb a vágy, hogy önállóan dönthessenek arról, kivel kötik össze az életüket. Sok fiatal néz nyugati tévéműsorokat, amelyek szintén a függetlenség vágyát erősítik bennük.

Mindeközben a mobiltelefon olyan olcsóvá vált, hogy még a nyomornegyedek lakóinak és a gyerekeknek is van. Az 1,2 milliárdos lakosságú Indiában nyáron 670 millió hívást bonyolítottak, és a szám havonta 20 millióval nő. A nők jogait védő helyi szervezetek maradinak és diszkriminatívnak minősítették a falusi tanács döntését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×