eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Rákényszeríti Európa a mentőcsomagot Írországra?

Nemzetközi vizsgálóbizottság utazik csütörtökön Írországba, hogy "rövid és célzott" tárgyalásokat folytasson az ország adósságválságáról, bár egyelőre nem lesz európai mentőcsomag - erről állapodtak meg az EU-pénzügyminiszterek késő este véget ért tanácskozásukon. Kommentátorok szerint mindez azt jelenti, hogy Írországnak végül el kell majd fogadnia valamilyen mentőcsomagot, különben más európai országok számára is megugranak a hitelkamatok.

Dublin eddig makacsul ellenállt, mert úgy véli, maga is képes finanszírozni az állami kiadásokat, és hitelgondjai ellenére elkerüli a fizetésképtelenséget. Az aggódó piac reakciója miatt azonban Portugália és Spanyolország is bajba kerülhet, és az eurózóna több vezetője azt akarja, hogy Írország egyezzen bele abba, hogy megmentsék.

Még a nem eurózóna-tag Nagy-Britannia is kedvezményes hiteleket kínált fel szomszédjának, amellyel szoros gazdasági kapcsolatokat tart fenn.

Bár a politikusok nem voltak hajlandóak megerősíteni, hogy a jövő héten megkezdődik a mentőcsomag előkészítése, a Dublinba látogatók között ott lesznek a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság illetékesei, ugyanazok, akik az év első felében Athénben tárgyaltak Görögország megmentéséről.

Napok óta folyik a spekuláció, és Európában vezető téma, hogy Írország elfogadja-e az EU mentőcsomagját. Dublin eddig ellenállt a sürgetésnek, hogy ilyen módon stabilizálja a pénzpiacokat, amelyek reakciója alaposan megdrágíthatja a hiteleket Portugália és Spanyolország számára, amelyek együtt már az EU-gazdaság egy jelentős részét adják. Christiane Lagarde francia pénzügyminiszter azzal próbálta megalapozni a gyors lehet a mentőakciót, hogy megjegyezte: a görög válsággal szemben Európa most készen áll.

Dublin pénzügyi helyzetét az nehezítette meg, hogy garanciát vállalt bajba került nagybankjai megmentésére - ez sokkoló szintre, a GDP 32 százalékára tolta fel az ír költségvetési hiányt. A kormány ezt a lakosságra hárított brutális megszorító csomagokkal próbálja kezelni.

A piacok aggódnak, hogy Írország képtelen lesz finanszírozni a bankok megmentését, amire az aggódó befektetők azzal reagáltak, hogy sokkal magasabb kamatokat követelnek a kölcsönökért. Mindez válságba sodorhatja az eurót. A kontinens vezetői ismét "járványtól" rettegnek, azaz, hogy a válság más, gyenge országokra is átterjed. Világszerte estek a részvényárfolyamok a brüsszeli tanácskozás eredményére várva, miközben kedden tovább nőttek az ír államkötvények hozamai - azaz drágult Dublin számára a hitel.

Írország attól fél, hogy európai partnerei - a válságot kihasználva - rákényszerítik, hogy megemelje a különösen alacsony vállalati adókulcsot, amely a szigetre csábított több befektetőt, de amely régóta irritálta a többi EU-országot.

Sok európai vezető közben Angela Merkel német kancellárra is dühös, aki azt mondta, hogy a befektetőknek is részt kell venniük a pénzügyi mentőcsomagokban. Ezzel jó pontot ért el a német választóknál, de ideges reakciókat váltott ki a piacokon. "Néha nyomdafestéket nem tűrő szavakkal beszélnek Berlinről" - mondta egy elemző az Financial Timesnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×