eur:
392.53
usd:
354.65
bux:
72789.23
2024. szeptember 3. kedd Hilda

A francia kormány is bevezeti a bankadót

Három év alatt közel kétmilliárd eurós bevételt eredményezhet a francia kormány számára az a bankadó, amelyet jövőre vezetnek be. Emellett a bankoknak részt kell venniük annak a garanciaalapnak a feltöltésében is, amely válság esetén a megmentésüket szolgálja.

A francia kormány is megadóztatja a bankokat, ami a gazdasági miniszter számításai szerint három év alatt közel kétmilliárd eurós, mai árfolyamon valamivel több mint 550 milliárd forintos bevételt eredményez a büdzsé számára. Christine Lagarde a Les Echos című gazdasági napilapnak azt mondta, hogy az új adó egyik eleme a pénzintézetek esetleges csődjét hivatott megelőzni, ezért azt a kockázatos aktívákra vetik ki.

A 2011-től kivetendő teher mintegy húsz céget, alapvetően bankokat és befektetési társaságokat érint, és az eddigi számítások szerint az első évben 504, a másodikban 550, a harmadikban viszont már 810 millió eurós bevételt hozhat a költségvetésnek. Az elv az, hogy minél nagyobb kockázatot vállal egy pénzintézet, annál többet kell majd fizetnie. Az adó a külföldi fiókkal rendelkező francia, illetve a franciaországi leányvállalattal rendelkező külföldi bankokat egyaránt érinti.

Az adó másik része a betétbiztosítási alap feltöltését szolgálja: a német mintára kidolgozott intézkedés éves szinten 90 millió eurós további kiadást jelent a bankok számára, és azt három évig kell megfizetniük, vagyis az e címen leszurkolt végösszeg 270 millió euróra rúg majd. A kormánynak ezzel az a célja, hogy a betétgaranciát az eddigi 70 ezer euróról, mintegy 20 millió forintról 100 ezerre, azaz közel 28 millió forintra emelje meg.

A gazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy a betétesek kártalanítását a jövőben az eddigi két hónap helyett húsz napra rövidítette le. A bankok "megsarcolásának" azonban ezzel még nincs vége: a pénzintézeteknek a jövőben saját belső ellenőrzésüket is fokozottabban kell finanszírozniuk, ami a következő három évben további 125 millió eurós különkiadást jelent számukra. Christine Lagarde mindenesetre hangsúlyozta: a kormány semmiképpen sem akarja ellehetetleníteni a bankokat, csupán átláthatóbb és biztonságosabb működést kíván tőlük.

A tárcavezető egyébként arról is beszélt, hogy Franciaország továbbra is szorgalmazza a nemzetközi pénzügyi tranzakciók megadóztatását, és ezt a legfejlettebb gazdaságok, a G20-ak következő, szöüli találkozóján ismét megpróbálják elfogadtatni a résztvevőkkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Maruzsa Zoltán az új tanév új szabályairól: okoseszköz, orvosi igazolás, jogosítvány

A tanév kezdetén több változás jön az oktatási intézményekben, ezekről beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Maruzsa Zoltán, de a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára kifejtette a pedagógus-béremelés menetrendjét, és azt is, hogy miért nem lesz tanárhiány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.03. kedd, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×