eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Bosszú volt a vlagyikavkazi merénylet?

Dmitrij Medvegyev orosz elnök azt ígérte, minden követ megmozgat, hogy elfogják a csütörtöki, sokkoló piacrobbantás értelmi szerzőit. Az utóbbi idők legsúlyosabb terrortámadását hajtották végre a dél-oroszországi Vlagyikavkazban, amikor egy merénylő felrobbantotta autóját egy zsúfolt piacon, 18 ember halálát okozva. Több mint 158-an megsebesültek.

"Egy fej nélküli testet láttam egy kocsiban ülni, valószínűleg a terrorista volt" - mondta egy zokogó asszony az ebédidőben történt vlagyikavkazi robbantás után.

A támadó egy zsúfolt piacot szemelt ki célpontnak, a támadás után a szétszóródott zöldségek között összeégett holttestek hevertek. A száznál több sebesült között sok volt a súlyos sérült, és a hatóságok felkészültek, hogy további halottak lesznek.

Nyomozók elmondták, hogy már megállapították a támadó személyazonosságát, akinek először csak a vezetéknevét közölték. Az Arcsijev nevű férfi az előző napon, a szomszédos Ingusföldön vett Volgába rejtette a robbanóanyagot.

A támadást a keresztény többségű kaukázusi köztársaságban, Észak-Oszétiában hajtották végre, ott, ahol hat éve a hírhedt beszláni iskolai túszdráma is történt. A csecsen lázadók túszakcióját követő lövöldözésben és robbanásokban 330 ember, köztük sok gyerek lelte halálát egy iskolában. Az Oroszországhoz tartozó köztársaság határos a Dél-Oszétiával, amiért két éve az orosz és grúz erők rövid háborút vívtak, és amelyet Moszkva önálló államként ismert el.

Észak-Oszétia az egyetlen keresztény többségű terület az Észak-Kaukázusban, miközben a szomszédos, muzulmán többségű Ingusföldön, Dagesztánban és Csecsenföldön mindennapos az erőszak. Észak-Oszétia ugyanakkor az utóbbi években viszonylag nyugodt volt, de csak viszonylag: a vlagyikavkázi piacon az elmúlt 11 évben már öt súlyos merénylet történt.

Kommentátorok szerint a mostani támadás bosszú lehet azért, mert a nyár folyamán több lázadó parancsnokot megöltek a biztonsági erők. Észak-Oszétia Moszkvához való hűsége és keresztény mivolta miatt is az iszlamista szélsőségesek célpontja lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×