eur:
389.71
usd:
361.82
bux:
68443.23
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A katonaság tart rendet a földrengés sújtotta városban

Új-Zéland második nagyvárosában, Christchurchben továbbra is kijárási tilalom van érvényben, és immár a hadsereg ellenőrzi a központot az ország nyolcvan éve legpusztítóbb földrengése után. A katasztrófa egy időre visszavetheti az ország gazdasági talpra állását.

A 340 ezres lélekszámú Christchurchben beszakadt utak és súlyosan megrongálódott épületek tanúsítják, hogy pusztító erejű - a Richter-skálán 7,1-es - volt a szombat hajnali földrengés. Az utórengések miatt a hatóságok kijárási tilalmat vezettek be, hogy megvédjék a lakosokat egy esetleges újabb katasztrófától. A rendőrség után a hadsereg vette át az ellenőrzést a város központjában, amelyet kordonnal kerítettek el, oda csak a helyi lakosok és az ottani üzletek tulajdonosai mehetnek be.

A központban veszélyt jelentenek az épületekből kihulló üvegek és a leomló törmelék. Néhány "ismertnek" mondott bűnözőt elfogtak, amikor magukat önkormányzati dolgozónak kiadva próbáltak bejutni a városközpontba. A legtöbb ember azonban inkább azzal van elfoglalva, hogy segítsen másokon.

A szombati rengés új törésvonalat hozott létre, több száz épületet romba döntött, és egy időre megszűnt az áramellátás. Halálos áldozatok nem voltak, és csak két sérültről tudni.
John Key miniszterelnök azt mondta, hogy a városközpontban ötszáz házat kell lebontani. A térség 160 ezer otthonából százezerben keletkezett valamilyen kár.

A kormányfő szerint a gazdasági válság után történt katasztrófa jó időre visszaveti az ország gazdaságát, az újjáépítési program viszont élénkíti majd a gazdaságot. Közgazdászok szerint a rekonstrukció a negyedik negyedévben akár másfél százalékkal is növelheti a GDP-t.

Szombat óta több mint nyolcvan utórengés volt a körzetben, némelyik ereje meghaladta a Richter-skála 5. fokát. Szakértők szerint, bár az utórengések egyre gyengébbek, még hetekig lehet majd érezni azokat.

Az esőzések miatt most településeket védő gátak felé fordult a polgári védelmi illetékesek figyelmek, mert attól tartanak, hogy azok meggyengültek a földmozgások miatt. Ha még mindez nem volna elég, a heves szelek fákat és elektromos póznákat csavartak ki a földből.

Új-Zéland két tektonikus lemez metszéspontja felett fekszik. Az országban évente 14 ezer földrengést regisztrálnak, de a lakosok csak 150-et érzékelnek, és átlagban tíz rengés okoz kárt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×