eur:
389.14
usd:
363.37
bux:
68140.61
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért védtelenebb a "Tokay" a portóinál?

Nem használhatják majd a jövőben például a "Tokay" elnevezést az ausztrál bortermelők az ország és az EU kereskedelmi megállapodása nyomán. A távoli kontinensen eddig az európai földrajzi régiókat idéző nevekkel is árulhattak borokat és pezsgőt.

Ausztrália európai borexportja tízszer akkora, mint amennyi bort az EU-termelők eladnak a távoli kontinensen, az Unió szerint mégis fontos mérföldkő a megállapodás. Az alkuval Ausztráliában is ugyanolyan védelmet kapnak az európai termelővidékek, mint otthon. Így a távoli kontinens termelőinek egy éven belül le kell állniuk a pezsgőtermelő francia vidék, a Champagne nevének használatával, és nem nevezhetik boraikat portóinak, burgundinak vagy chablis-nak sem.

Brüsszel azt reméli, hogy ezzel sikerül majd növelnie az európai borok piaci részesedését Ausztráliában - jelenleg 68 millió eurónyi nedűt szállítanak az egyre nagyobb borhatalommá váló országba.

Védelmet kapnak az ausztrál földrajzi elnevezések, így a Barossa és a Coonawarra is.

Az egyezmény szerint Európa 16 további ausztrál bortermelési technikát fogad el - így például az íz befolyásolására a tölgyfa darabkák használatát.

Bár az európai export jóval szerényebb, mint az ausztrál, Dacian Ciolos kereskedelmi biztos azt mondja, hogy mindkét fél nyert a megállapodással. Valamilyen oknál fogva ugyanakkor a tokaji esetében engedékenyebbnek bizonyult az Unió. Az ausztrálok ugyanis azt nem további egy, hanem még tíz évig használhatják az ott "Tokay"-ként használt nevet.

Az ausztrál tokajinak szinte semmi köze nincs a magyarhoz, az országban csak "ragacsosnak" becézett desszertbort a francia muscadelle szőlő egyik fajtájából állítják elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Szintet léptek a csalók, már az MNB telefonszámait klónozzák

Az MNB több telefonszámának másolásával is telefonálnak ismét csalók magánszemélyeknek, akár a jegybank, akár valamelyik hitelintézet nevében. A beszélgetés során az ügyfelek bizalmas banki adatait, pénzét szereznék meg, vagy kémprogramot töltetnének le velük. Az MNB és a bankok nem keresnek meg ügyfeleket ilyen ürügyekkel. A megkárosított állampolgároknak célszerű a rendőrséghez fordulni - közölte az MNB.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×