eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bosszútól tartva levették a műsorról a muzulmán dokumentumfilmet

Az utolsó pillanatban, egy órával a tervezett sugárzás előtt levette műsoráról az Arte televízió vezetése Franciaországban azt a dokumentumfilmet, amely a francia külvárosokban zajló, a férfiak és nők viszonyát érintő változásokat dolgozta fel. A magyar fordításban "Hím negyed" címet viselő, de áttételesen "A gonosz negyedeként" is értelmezhető alkotás készítője a fiatal muzulmán nőket ért egyre gyakoribb erőszak okaira keresett magyarázatot.

A kérdés azért keltette fel a franciául és németül sugárzó csatorna újságírójának az érdeklődését, mert az elmúlt években több olyan eset is történt Franciaországban, amikor fiatal nőket "becsületbeli okok" miatt meggyilkoltak. A legutóbbi nagy port felvert ilyen eset Lyon egyik külvárosában történt csaknem egy évvel ezelőtt, akkor egy 22 éves lányt azért fojtott meg a fiútestvére, mert nem értett egyet az életvitelével.

A riportot egy Párizs közeli település egyik forrónak nevezett negyedében készítették, és a film következtetése az, hogy a külvárosokat egyre inkább sajátos férfiszellem kezdi eluralni. Az ott akó nők magatartását a férfiak rendkívüli szigorral figyelik és ítélik meg, és bármikor készek akár a fizikai büntetésre is, ha úgy vélik, hogy valamelyikük viselkedése eltér vallásuk vagy törzsi szokásuk normáitól.

Az egyik ilyen "erényőr" például meglehetősen keresetlen szavakkal azt magyarázza el az újságírónak, mi a különbség a "jó lányok" és a "szukák" között, és ez utóbbiak, miként "lyukasztatják ki magukat" a házasság előtt. Egy 25 éves riportalany pedig arról beszél, hogy a család becsületének megóvása érdekében miként kényszeríti otthonmaradásra 28 éves lánytestvérét, hogy az ne járhasson ismeretlen fiúkkal.

Az Arte vezetése szerint az alkotást azért vették le a műsorról, mert az újságíró egyik helyszíni segítője, aki az interjúalanyok kiválasztásában vett részt, attól tart, hogy bosszú áldozata lehet.

Az igazgatóságot természetesen azonnal cenzúrával vádolták meg, ám ők azt mondják, erről szó sincs, csupán ellenőrizni akarják, valóban veszélybe sodorhatja-e a szóban forgó személyt a dokumentumfilm, és ha igen, a közvetítés előtt megteszik a szükséges óvintézkedéseket, például úgy, hogy kitakarják a nyilatkozók arcát. A csatorna igazgatója szerint jó szándékukat az is bizonyítja, hogy a riportot Németországban az előzetes terveknek megfelelően már levetítették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×