eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ennyi alkoholt ihatnak a csehek vezetés előtt

Csehországban könnyítettek az autóvezetők alkoholfogyasztásának büntetésén. mint eddig. Bár a cseh törvények szerint továbbra is a nulla tolerancia van érvényben, mától nem büntetik azokat, akik alkoholszintje nem haladja a 0,24 százalék ezreléket.

Már jó ideje vita folyt erről az egészségügyi szakemberek és a rendőrök között. Az orvosok azt állították, hogy kis mennyiségű alkohol nem csupán a szeszes ital fogyasztásakor mutatható ki az ember vérében vagy leheletében, hanem kompót vagy gyümölcs fogyasztása után is.

Emiatt a múltban sok embert indokolatlanul büntettek meg - mondják az eddigi gyakorlat ellenzői. Bár a rendőrség sokáig hallani sem akart a törvény szigorának enyhítéséről, végül belementek abba, hogy ezentúl eltekintsenek a vezetés előtti csekély alkoholfogyasztás megbüntetésétől.

A most bevezetett 0,24 százalék körülbelül egy korsó 10 fokos sör elfogyasztásának felel meg.

A rendőrség salamoni döntést hozott: a törvényt ugyan nem hajlandók módosítani, de belső rendeletet adtak ki arról, hogy a kis mennyiségű alkoholt ezentúl nem büntetik az autósoknál.

Fél év múlva megvizsgálják a szerzett tapasztalatokat, és csak ezek értékelése után döntenek a további lépésekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×